Zöld Infrastruktúra – hatékony és fenntartható megoldások a vízgazdálkodásban

A zöld infrastruktúra működésére alapozott vízgazdálkodási kézikönyv készült az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) együttműködésében.

A kiadvány célja, hogy népszerűsítse azokat a megoldásokat, illetve bemutasson olyan hatékonyan és fenntarthatóan működő projekteket, ahol a vízgazdálkodás területén sikerrel alkalmaztak zöld vagy vegyesen hagyományos (szürke) és természetes (zöld) infrastrukturális megoldásokat.

Napjaink összetett vízgazdálkodási kihívásaira egyre inkább a természetes vagy Zöld Infrastruktúra szolgáltatásainak kiaknázása jelent megoldást. A vízgazdálkodásban zöld infrastrukturális megközelítésnek tekinthetünk minden olyan megoldást, ahol a természetes vagy kvázi természetes rendszerek hasonló hatékonyságot vagy végeredményt kínálnak, mint az épített vízgazdálkodási rendszerek. A zöldinfrastruktúra-megoldások a természetes ökoszisztéma által biztosított szolgáltatásokat igyekeznek hasznosítani az épített megoldásoknál holisztikusabb, az élet más területére is pozitív hatást jelentő módon. Ezek eredményeként a zöld infrastrukturális megoldások számos irányelv megvalósításában hasznosíthatók. Például az árterek természetes megőrzése amellett, hogy csökkentheti az árvízkockázatot, pozitívan hat a vízminőségre, újratölti a talajvizet, jótékonyan hat a halgazdálkodásra és a vadvédelemre, valamint rekreációs és turisztikai lehetőségeket is kínál. Míg az épített infrastruktúrák idővel veszítenek értékükből és hatékonyságukból, addig a zöld infrastrukturális fejlesztések folyamatosan képesek hasznosítani mindazt, amit a talaj és a növényzet termel és újratermel.

Forrás: IUCN Water program

A zöld infrastruktúrára alapozott megoldások hasznosítása a vízgazdálkodásban kulcsfontosságú a klímaváltozás nemzeti, regionális és globális hatásainak csökkentésében és a vízhiányos területek szükségleteinek kielégítésében is. Az alkalmazásuk iránti igény ezért sokrétű: egyrészt a klímaváltozás egyre növekvő hatásaira sürgősen fenntartható megoldásokkal kell szolgálni, ugyanígy kiemelt fontosságú az az ivóvízkészletek megőrzése és biztosítása, valamint a beruházási hatékonyság, és hogy hosszú távon környezeti szempontból is fenntarthatóan működő megoldások szülessenek.

A kiadvány egyik legfontosabb erénye, hogy azokra a zöldinfrastruktúra-szolgáltatásokra és alkalmazásuk jó gyakorlataira is felhívja a figyelmet, amelyeket eddig nem vagy kevésbé vettek figyelembe, pedig segítségükkel a hagyományos, épített infrastruktúrákkal biztosított vízgazdálkodási megoldások hatásosabbak és költséghatékonyabbak lehetnek. A kézikönyv tartalmaz továbbá egy módszertani vázlatot, amelynek segítségével értékelhetőek a beruházás részletei, beleértve a pénzügyi specifikációt, a környezeti hatásokat, a gazdasági és költség-haszon értékelést, valamint a kockázatelemzést. Fontos kiemelni, hogy a kiadvány nem a hagyományos beruházásokhoz viszonyítva értékeli a zöld beruházásokat, hanem az integrált szemléletre és értékelésre helyezi a hangsúlyt, így kiváló alapot nyújt az ideális és fenntartható fejlesztési megoldások kiválasztásához.

Az angol nyelvű kézikönyv letölthető az IUCN elektronikus könyvtárából.