Az egészség és a szennyvízzel történő öntözés kockázatai a fejlődő országokban

Az IWMI (International Water Management Institute) folyamatosan vizsgálja, hogy hosszú távon milyen előnyökkel és/vagy hátrányokkal jár a fejlődő országok mezőgazdaságában elterjedt szennyvízzel történő öntözés, és hogyan lehet csökkenteni a kockázatokat. A tanulmány legfőbb helyszíne Pakisztán, Ghána, Vietnam és Mexikó, amely országok területein a leginkább jellemző a szennyvíz mezőgazdasági felhasználása.

A szennyvíz és szürkevíz öntözésre való felhasználása bevett szokás a fejlődő országok vidéki és város körüli területein egyaránt. A szennyvíz gyakran az egyetlen öntözővízforrás ezekben a térségekben. Még azokon a helyeken is, ahol léteznek más vízforrások is, a kisgazdaságok jobban kedvelik a szürkevizet magas tápanyagtartalma miatt, amely által csökkenthető vagy akár el is kerülhető drága műtrágyák használata.

Azonban rövid távú előnyein felül számos egészségügyi kockázattal jár ez az eljárás. Mivel a szennyvíz tisztítását csak a gazdagabb országokban tudják megoldani, a szegényebb országoknak ez megfizethetetlen, így ott kezeletlenül kerül alkalmazásra a szennyvíz.

Ily módon tehát a szürkevíz megszámlálhatatlanul sok emberen segít főként Ázsiában, Afrikában és Latin-Amerikában, elsődleges feladat azonban foglalkozni az emberi egészséggel és a környezettel a szennyvíz újrahasználata kapcsán. A módszereknek véget vetni vagy túlszabályozni viszont nem szabad, mert hiányukban elveszhet a föld nélküliek egyetlen bevételi lehetősége, a kockázatokat szem előtt tartva azonban számolni kell a szokás fontosságával, hiszen rengeteg kisbirtokos megélhetéséről van szó.

Az aktuális kockázatok – például a karcinogén nehézfémtartalom – felismerése után fontos a kockázatok csökkentése. Erre a legmegfelelőbb példa a megfizethető, folyamatos ellenőrzés kivitelezésének szükségessége, mely a káros anyagok jelenlétét hivatott idejében felismerni. Ez persze azt is jelenti, hogy szükséges a növénytermesztés reformációja, úgy eljárni, hogy a fertőzés kockázatát a lehető legkisebbre csökkentsük mind a termelők, mind pedig a fogyasztók érdekében.

 

Forrás:

IWMI: Wastewater use for agriculture