Vízhiányból politikai konfliktus

A vízhiánnyal küzdő országok többsége Afrikában található, a kontinensre jellemző a magas népességszám és a kevés és egyenlőtlen eloszlású rendelkezésre álló vízbázis. A vízért folyó harc már elindult, napjainkban is folyamatosan nő a vízhiányos területek mérete, és egyre többen kényszerülnek elhagyni az otthonukat, hogy az életben maradáshoz szükséges víz elérhető közelségében élhessenek. A 20. századi történelemben sem ismeretlen a vízhiány következtében kialakult politikai feszültség, és napjainkban is több olyan övezetben zajlanak harcok, ahol a víz hiánya a konfliktus kirobbanásának egyik okaként ismert.

Az egészség és a szennyvízzel történő öntözés kockázatai a fejlődő országokban

Az IWMI (International Water Management Institute) folyamatosan vizsgálja, hogy hosszú távon milyen előnyökkel és/vagy hátrányokkal jár a fejlődő országok mezőgazdaságában elterjedt szennyvízzel történő öntözés, és hogyan lehet csökkenteni a kockázatokat. A tanulmány legfőbb helyszíne Pakisztán, Ghána, Vietnam és Mexikó, amely országok területein a leginkább jellemző a szennyvíz mezőgazdasági felhasználása.

Zöld Infrastruktúra – hatékony és fenntartható megoldások a vízgazdálkodásban

A zöld infrastruktúra működésére alapozott vízgazdálkodási kézikönyv készült az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) együttműködésében.

A víz és a munkahelyek kapcsolata – Víz Világjelentés 2016

A 2016-os Víz Világjelentés a víz és a munkahelyek, a foglalkoztatás és a gazdasági fejlődés kapcsolatát vizsgálja. A jelentés kulcsfontosságú megállapításai az alábbiakban foglalhatók össze.

Fókuszban a fenntartható vízgazdálkodás

A világ népességének rohamos növekedésével, a világgazdaság folyamatos bővülésével egyre több vizet fogyasztunk, és egyre több vizet szennyezünk el.

Globális cselekvési keretrendszer a fenntartható talajvíz-gazdálkodásért

A globális talajvíz-irányelvek dokumentum célja, hogy a politikai döntéshozók számára egyértelművé tegye a talajvizekkel kapcsolatos fenntartható gazdálkodás fontosságát és kereteit.