A víztudatossággal kapcsolatos attitűdök a magyar társadalomban

A Forsense Intézet környezeti fenntarthatóság kérdéseit vizsgáló korábbi reprezentatív kutatásai alapján elmondható, hogy a vízzel kapcsolatos problémák iránt globális, nemzeti és lokális szinten is fogékony a magyar társadalom. Mind a potenciális nemzetközi konfliktusforrásként fenyegető vízhiány (víz és béke), mind a víztisztaság (szanitáció) kérdése a jövőben várható környezeti kihívások között kiemelt helyen szereplő problémakör. Egy 2013-as felmérés szerint a legtöbben, közel minden második megkérdezett, az emberi fogyasztásra alkalmas víz hiányát tartotta a várhatóan legnagyobb, emberiséget érintő gazdasági-társadalmi problémának, és minden ötödik ember szerint ez az első számú kihívás.

Globális szemléletváltás és azonnali cselekvés mentheti meg a Földet ‒ Élő Bolygó Jelentés

A WWF – vagy egykori nevén Természetvédelmi Világalap ‒ nemrég jelentette meg 2016-os Élő Bolygó jelentését, amelynek központi gondolata, hogy a holocén korszakból az antropocén korba léptünk, és jelentős és azonnali változtatásokra van szüksége az emberiségnek ahhoz, hogy túlélhesse az új földtörténeti korszakot.

A klímaváltozás és az ivóvízhiány az emberiség jövőjét fenyegető legnagyobb veszély

A minden második megkérdezett az emberiség jövőjére nagy veszélyt jelentő jelenségként tekint a klímaváltozásra a Forsense 2016. februári vizsgálata szerint. A hangsúlyosnak tekintett veszélyforrások közül több is természeti és környezeti kihívásokhoz köthető, a harmadik leggyakrabban említett veszélyforrás az emberi fogyasztásra alkalmas ivóvíz hiánya.

Miben bízhat az emberiség?

Az emberiség jövője szempontjából az orvostudomány fejlődését, a megújuló energiaforrások használatát és az emberi fogyasztásra alkalmas víz elérhetőségét tartjuk a legfontosabb három területnek – derült ki a Forsense vizsgálatából.

Víz és tudatosság

Környezeti problémák percepciója Magyarországon, különös tekintettel a vízzel kapcsolatos kihívásokra 

Budapest, 2013. február

A Forsense 2013 első negyedévében végzett felmérésében a magyar lakosság vízhez köthető problémák iránti érzékenységére, vízzel kapcsolatos tudatosságára fókuszált. A kutatás a globálistól a lokális felé haladva, a környezeti problémákat érintő négy kérdés segítségével járta körül a témakörét.