Vízzel hajtott ingaórát kapott Kecskemét

Hazánkban egyedülálló, vízzel meghajtott ingaóra díszíti 2016. április 22-től a BÁCSVÍZ Zrt. kecskeméti irodaházának ügyfélterét. A helyi ipartörténeti jelentőségű alkotás ünnepélyes átadására a Föld napján került sor. A Hírös Városban méltán elismert Hanga István órásmester által megálmodott szerkezet művészi szimbóluma a víz és az idő folyamatosságban kifejeződő párhuzamának, egyúttal tiszteleg a hagyományos kézműves órásmesterség előtt is.

A vízzel hajtott ingaóra és készítője, Hanga Zsolt

 

Hanga István évtizedekkel ezelőtt Rómában látott egy hasonló elven működő órát, mely már akkor felkeltette az érdeklődését. A sajátos megoldás lényege, hogy a felülről lefelé folyó víz mozgási energiája hajtja meg egy ingán keresztül az óra szerkezetét. Hanga mester az elképzelés megvalósításához partnerre talált Kurdi Viktorban, aki a BÁCSVÍZ Zrt. elnök-vezérigazgatójaként nagy örömmel állt a projekt mellé. A térség víziközmű-szolgáltatója igyekszik mindent megtenni a víz kiemelt szerepének hangsúlyozására, minden ötletet támogatnak, mely segíti az emberek felé közvetíteni ezt az üzenetet.

A teljesen egyedi tervezésű és kivitelezésű szerkezetet Hanga Zsolt készítette el, aki – édesapja nyomdokain haladva – maga is a kézműves órásmesterség jeles képviselője. A több mint 200 munkaórával létrehozott, közel 100 alkatrészből álló, látható óraszerkezetű alkotás 1,85 méter magas, és mintegy 70 kg-ot nyom, pontossága pedig hetente 1 percen belül van. A rozsdamentes acélból készült ingaórán percenként 1,8 liter víz folyik át, a meghajtáshoz szükséges vizet egy visszaforgató rendszer biztosítja.

A vízzel hajtott ingaóra a BÁCSVÍZ Zrt. társadalmi felelősségvállalásában megfogalmazott értékeket ötvözi: az emberi tudás és a víz mint természeti erő együttműködése jelenik meg ebben a művészi kivitelezésű szerkezetben. A cég partnerei, akik ugyancsak magukénak vallják ezeket az értékeket, készségesen csatlakoztak a projekt támogatásához, amely így 25 vállalkozás összefogásával valósulhatott meg.

Ide kattintva megtekinthető a Kecskeméti Televízió által készített felvétel az átadás alkalmából