Víz a raktárban? Interaktív kiállítás a Duna Múzeumban

Milyen különlegességek maradnak elzárva a látogatók elől? Miért van a múzeum, ha úgysem láthatja senki az általa gyűjtött műtárgyakat?! Többek között ezek a kérdések merülhetnek föl a múzeumok szerelmeseiben, még mielőtt ellátogatnak a tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, rendszerező, feldolgozó és bemutató intézménybe. A Duna Múzeum gondolt egyet, és 2012-ben egy TIOP-pályázaton indulva, 2014 telén megnyithatta látványraktárát.

A múzeum hagyományosan nagy hangsúlyt fektet az interaktív kiállításokra és az azokhoz több-kevesebb szállal kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásokra. Azok, akik fogékonyak a játékos, aktív részvételt igénylő ismeretszerzésre, a múzeum látványtárában garantáltan jól fogják magukat érezni.

A látványtár több érdekes elemet is tartalmaz: az üvegpadló alatt például olyan tárgyegyüttes vehető szemügyre, amelynek bizonyos darabjai eredetileg is a padlószint alatt voltak használatosak. Ilyenek például az ó- és középkorból származó vízvezetékcsövek vagy a 20. század elején elterjedt vízórák.

A kialakításnál fontos volt, hogy a látványtár igazodjon a 21. századi interaktív világhoz is, ezért érintőképernyős monitorok segítik a vízhez kapcsolódó tárgyak megismerését, a memória- és műtárgyfelismerő játék által a látogató egyénileg fedezheti fel a gyűjteményi darabokat.