Különleges tárlatvezetés az Aquincumi Múzeumban!

A Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából egy különleges tárlatvezetésre várják az érdeklődőket az Aquincumi Múzeumba. A rendhagyó programon az ókori ivóvízellátó rendszer és szennyvízhálózat működésével, valamint a köz- és magánfürdők használatának kultúrájával lehet megismerkedni. Természetesen a túra részét képezi az aquincumi „vízi” orgona megtekintése.

A tárlatvezetés időpontja: 2013. október 8. 11.00

Belépőjegy a múzeumba: 1600 Ft/fő

A vezetésen való részvétel a Budapesti Víz Világtalálkozó résztvevői számára INGYENES.

Jelentkezés a programra: aquincum@aquincum.hu   

Jelige: BWS tárlatvezetés

Helyszín: Aquincumi Múzeum (1031 Budapest, Szentendrei út 135.)

A Budapest területén előkerült értékes leletanyag bemutatására 1894-ben nyitották meg az Aquincumi Múzeumot, amely 10 hektáros régészeti parkjával és kiállításaival a magyar főváros római kori múltját tárja elénk. Budapest – Rómától északra – az egyetlen olyan európai főváros, amely római örökségét nagyobb összefüggő területen tudja látogatói elé tárni, s gyűjteménye ma már milliós nagyságrendű. Az új múzeumépületben kapott helyett a „Róma Aquincumban” állandó kiállítás 2007-ben, amely a legértékesebb és az eddig be nem mutatott gazdag leletanyagból ad válogatást. Az állandó kiállítás másik különlegessége, hogy a bemutató keretein belül, több mint 75 évvel megtalálását követően, méltó körülmények között mutatja be a múzeum világhírű zenei emlékét, az aquincumi orgonát. A látványraktár a főváros 50 ezer éves múltjába és a római hódítás utáni időszakba enged betekintést. Az Európai Unió és Budapest főváros támogatásával új turisztikai attrakcióelemként működik a virtuális élménytér, a mitológiai játszótér és egy római mintára berendezett lakóház.

Magyarország egyik legnagyobb területű régészeti parkja több mint 120 éves múltra tekint vissza. A romterület Aquincum polgárvárosának kb. negyedét mutatja be a városközpont legjellemzőbb középületeivel és több tucat magánházzal. Ezek az épületmaradványok a provinciaszékhely legjelentősebb virágkorát, a 2-3. századi városstruktúrát idézik. A legfontosabb romok mellett információs táblák tájékoztatják a látogatót magyar és angol nyelven. A parkban felállított kronoszkópok pedig bepillantást nyújtanak abba, hogyan festhettek eredetileg a város épületei.

Az állandó és időszakos kiállításokon a Budapest területéről származó római kori tárgyakkal ismerkedhet meg a látogató. A romterületen évente több hagyományos rendezvény is segít megismerni a római-aquincumi életet. Múzeumpedagógiai foglalkozásokon pedig mind a felnőttek, mind pedig a gyerekek játszva szerezhetnek ismereteket.