Ártéri ligeterdőink csodálatos világa

A Duna–Dráva Nemzeti Park, ahogy neve is jelzi, szinte teljes területében a Duna és a Dráva folyó mentén, egykori árterein helyezkedik el. Koronaékszerei a világhírű, lenyűgöző szépségű és vadállományú ligeterdők, Gemenc és a Béda-Karapancsa vidéke.

Az ősi Balaton

Bár a „magyar tenger” valószínűleg már az őskorban szerepet játszhatott, az első feljegyzések római íróktól származnak. Ezek az írások zömmel az ősi művelésről és halászatról szólnak, jelentősége így tehát már akkoriban is vitathatatlan volt. A tó alakja azonban az idők során jelentősen megváltozott, természetes és mesterséges átalakulásáról régi térképek, régészeti lelőhelyek adnak számot.

Budapest első szökőkútja

A főváros első, máig impozáns szökőkútja a Pesti Hazai Első Takarékpénztárnak köszönhető. Az eredetileg a Ferenciek terére tervezett, végül a Kálvin téren felállított Danubius-kútnak keresztelt szökőkutat 1883-ban avatták fel.

Különleges tárlatvezetés az Aquincumi Múzeumban!

A Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából egy különleges tárlatvezetésre várják az érdeklődőket az Aquincumi Múzeumba. A rendhagyó programon az ókori ivóvízellátó rendszer és szennyvízhálózat működésével, valamint a köz- és magánfürdők használatának kultúrájával lehet megismerkedni. Természetesen a túra részét képezi az aquincumi „vízi” orgona megtekintése.

A Balaton nyári és téli arca

A „magyar tenger” Közép-Európa legnagyobb tavaként és Magyarország egyik legfontosabb természeti kincseként minden évszakban fantasztikus időtöltést kínál. A lenyűgöző szépségű és hangulatú tó nemcsak nyáron, de télen is rengeteg felejthetetlen élmény helyszíne, ahol nemcsak a fürdőélet és a nyaralókultúra virágzik, de e csodálatos táj egyúttal a művészet kimeríthetetlen inspirációs forrása is.

A karapancsai szivattyútelep

Az 1904-es építésű karapancsai szivattyútelep a magyar technikatörténet egyik remeke, a térség legjelentősebb belvízrendezési műve. A telep ma is az ország egyik legnagyobb üzemórában működő vízügyi létesítménye.

Előző  1   2