A varázslatos Duna-part

Mindegyik nemzet másképp éli-élvezi folyójának partját – a Szajna, a Temze, a Volga nem egyformán csábítanak. A budapesti Duna legcsaládiasabb része talán a Római-part, az Aquincum és Újpest közötti vasúti hídtól északra fekvő budai partszakasz, amely a víz, az evezés, az üdülőterület és a szórakozóhelyek sajátos atmoszférájú együttese.

Ez a lenyűgöző Duna-parti szakasz fénykorát az ötvenes években élte, amint azt az Állami áruház című film is megörökítette az „Egy Duna-parti csónakházban” című legendás slágerrel. A Római-parton végigsétálva ma is üdülők, csónakházak, szórakozóhelyek, stégek váltják egymást. A csónakházakban lehet hajót, motorcsónakot bérelni. A hangulat egészen más, mint 40 vagy 20 éve volt, más nappal, este és éjszaka. Nyári délutánokon és estéken zsúfolásig tele vannak a szórakozóhelyek. Télen kihalt a táj, minden erejével készül a tavaszra, a nyárra, szeszélyes hullámokra és mély hangú hajókürtökre gondol.

A legújabb randevúzóhely

A másik, az új kedvenc, a Kopaszi-gát. Szinte egy-két év alatt vált az elhagyott, építési területnek használt Lágymányosi-öbölből modern park, gasztronómiai központ és kedvelt randevúzóhely. Tízhektárnyi területen várja a pihenésre, aktív kikapcsolódási, illetve sportolási lehetőségre vágyó látogatóit. Sokrétű és bonyolult kotrási munkák után többtonnányi halat telepítettek be a folyóba, amelyet évente frissítenek. Máris elevenebb a folyó élővilága, mint volt az elmúlt évtizedekben.

A teljes infrastruktúrát ki kellett itt cserélni vagy inkább megteremteni. Az Andalgó utca felől a víz fölé benyúló kétkonzolos kilátó épült. Az öböl keleti vízfelületén egy 250 m2 területű vízi színpadot építettek, amelyet a parton 2500 fő befogadására alkalmas nézőtér vesz körül. A nyugati partszakaszon egy 1,2 hektáros feltöltött, homokos partszakaszt alakítottak ki.

Madárcsicsergés, kikötő, játszótér

Összesen 15 ezer négyzetméternyi természetes kővel és fával burkolt sétány épült meg. Új – formatervezett lámpákból álló – közvilágítást, kültéri pihenőbútorokat, valamint hulladékgyűjtőket helyeztek el. Két és fél ezernél is több, különböző fajtájú fát ültettek el, és 150 madáretetőt helyeztek ki, hogy állandó legyen itt a madárcsicsergés. A Spartacus Sportegyesület használja a felújított 700 m2 alapterületű klub- és csónakházat.

A gáton korszerű, az EU-szabványoknak megfelelő játszótér várja a gyerekeket. A park bejáratánál kikötő épült. Eddig ötmilliárd forintot fordítottak a máris kedvelt pihenő-szórakozó negyed kialakítására a külföldi befektetők.

Fűre lépni szabad!

A Kopaszi-gátat mindenki kedveli. Egymás után nyílnak a vendéglők, a fagylaltozók, kávézók, bárok, de senki nem szól, ha a füvön piknikezni támad kedvünk, miközben nézzük a csendesen fodrozódó vizet. Valahonnan zene szól – tán a túlsó partról –, kiskutyák szaladgálnak senkit nem zavarva – és a fűre lépni szabad!