A margitszigeti zenélő kutak

A Margitsziget fontos látványosságai közé tartoznak a nyaranta zenélő kutak. A szigeten az északi és déli oldalon is található ilyen kút, a Bodor-kút és az újonnan felújított, európai viszonylatban is a legnagyobbak közé tartozó zenélő szökőkút.

A Bodor zenélő kút az északi, Árpád híd felőli oldalon található, nevét Bodor Péter székely ezermesterről kapta. A margitszigeti kút az ő általa 1820–22 között épített marosvásárhelyi kút mása. Az eredeti kutat 1836-ban egy hóvihar ledöntötte, és mivel újjáépítése meghiúsult, 1911-ben lebontották, ma ortodox templom áll a helyén. Budapesten az 1930-as években gróf Teleki Domonkos szorgalmazta a kút hű másának elkészítését, amelyet anyagilag is támogatott. Páll György gépészmérnök és Jankó Gyula építész 1935-ben kezdte az új kút építését a fellelhető dokumentumok alapján. A feladat különösen összetett volt, mivel az eredeti kutat az akkori technikai fejlettséghez képest nagyon előremutató mechanizmus működtette, a kupolában óra és zenélő szerkezet lett elhelyezve, ezeket víz hajtotta. A kupola tetején Neptun-szobor kapott helyet, amely az idő múlására figyelmeztetve egy nap alatt körbeforgott, szigonyával mindig a pontos időre mutatva, a zenélő szerkezet pedig hatóránként eljátszott egy-egy dalt. Az eredeti dallamot azonban nem sikerült restaurálni, és immár nem víz, hanem villany működtette a zenegépet is. A Bodor-kút hamar népszerűvé vált, azonban a második világháborúban súlyos sérülés érte, amit csak 1954-ben állítottak helyre Pfannl Egon tervei alapján. A zene újbóli felcsendülésére egészen 1997-ig kellett várni, amikor a kút újabb rekonstrukción esett át. A látogatók középkori magyar zenéket hallhatnak minden egész órakor, amelyeket Csányi Attila zeneszerző állított össze az egykori dallamtöredékek alapján.

A másik zenélő kút a déli oldalon, a Margit híd felőli részen 1962 óta szolgál látványosságként a szigetre érkezőknek. A szökőkút a 2012-ben kezdődő nagyszabású margitszigeti revitalizációs program első állomásaként 2013. július 1-jén méreteiben és műszaki tulajdonságaiban is megújult. Az elődjénél jóval látványosabb szökőkút még európai viszonylatban is a legnagyobbak közé tartozik: több mint ezer négyzetméter vízfelülettel rendelkezik, 35 méter átmérőjű, és mintegy 400 köbméter vizet tartalmaz. A zenei repertoárja is megújult, immár a klasszikusok – mint Verdi vagy Brams – mellett modernebb szerzők – például a Rolling Stones – dalai is felhangzanak. A szökőkút nemcsak új zenével, de megújult víz- és fényjátékkal is szórakoztatja a közönséget. Az építő cég látványos nappali és éjszakai videókkal mutatja a szökőkút káprázatos műsorát, amelyet minden év május elsejétől egészen október 31-ig lehet megtekinteni. A szökőkút reggel 10 órától kezdve minden órában legalább két számot játszik el, este 6-kor és 9-kor pedig az egész repertoárját bemutatja.