Öröklétű tiszavirágok

A tiszavirág életének jelképes értéke is van. Mind az állat, mind a róla tiszavirágzásnak keresztelt jelenség sokrétű szimbolikája számos művészt megihletett.

Vízzel hajtott ingaórát kapott Kecskemét

A vízzel hajtott ingaóra és készítője, Hanga ZsoltHazánkban egyedülálló, vízzel meghajtott ingaóra díszíti 2016. április 22-től a BÁCSVÍZ Zrt. kecskeméti irodaházának ügyfélterét. A helyi ipartörténeti jelentőségű alkotás ünnepélyes átadására a Föld napján került sor. A Hírös Városban méltán elismert Hanga István órásmester által megálmodott szerkezet művészi szimbóluma a víz és az idő folyamatosságban kifejeződő párhuzamának, egyúttal tiszteleg a hagyományos kézműves órásmesterség előtt is.

Ásványvíz minőségű ivóvíz egyenesen a bányából – a tatabányai vízaknák

A tatabányai vízaknák az Északdunántúli Vízmű Zrt. legnagyobb vízbázisai. A vízaknák 5 város (Tatabánya, Tata, Oroszlány Bicske és Kisbér), valamint 57 község mintegy 235 000 lakosának, intézményeinek és ipari üzemeinek vízellátását biztosítják.

Kérészek rövid életű násztánca – tiszavirágzás, dunavirágzás

Ismét kivirágzott a Tisza, olvashattuk június közepén. A hír idén különös jelentőségű, mert a tiszavirág és a tiszavirágzás 2016-ban bekerült a Hungarikumok Gyűjteményébe, a Magyar Értéktárba.

Víz a raktárban? Interaktív kiállítás a Duna Múzeumban

Milyen különlegességek maradnak elzárva a látogatók elől? Miért van a múzeum, ha úgysem láthatja senki az általa gyűjtött műtárgyakat?! Többek között ezek a kérdések merülhetnek föl a múzeumok szerelmeseiben, még mielőtt ellátogatnak a tárgyi és egyéb emlékeket gyűjtő, rendszerező, feldolgozó és bemutató intézménybe. A Duna Múzeum gondolt egyet, és 2012-ben egy TIOP-pályázaton indulva, 2014 telén megnyithatta látványraktárát.

A varázslatos Duna-part

Mindegyik nemzet másképp éli-élvezi folyójának partját – a Szajna, a Temze, a Volga nem egyformán csábítanak. A budapesti Duna legcsaládiasabb része talán a Római-part, az Aquincum és Újpest közötti vasúti hídtól északra fekvő budai partszakasz, amely a víz, az evezés, az üdülőterület és a szórakozóhelyek sajátos atmoszférájú együttese.

Ismét virágzik a Duna!

A Duna idén is különleges eseménynek lehet tanúja. Hosszú idő után ugyanis úgy tűnik, ismét megcsodálhatjuk az immár nem csak a Tiszán előforduló csodálatos jelenséget, a vízminőség javulásának eredményeként a Dunán is násztáncukat járják a közismerten rövid életű kérészek.

A margitszigeti zenélő kutak

A Margitsziget fontos látványosságai közé tartoznak a nyaranta zenélő kutak. A szigeten az északi és déli oldalon is található ilyen kút, a Bodor-kút és az újonnan felújított, európai viszonylatban is a legnagyobbak közé tartozó zenélő szökőkút.

1   2  Következő