Halpaprikás halászosan

Míg a gulyásról már Kr. e. a 2. századból maradtak ránk írásos emlékek, addig a magyar konyha egyik emblematikus ételéről, a halászléről bajosan tudnánk ősreceptet fellelni. Ugyan a világ számos táján már régóta léteznek hallevesek, de a magyar halászlét a frissen őrölt, zamatos pirospaprika teszi egyedivé. Ez a fűszer pedig csak a 19. században honosodott meg a hazai gasztronómiában.

1000 év, egy tányérban

Képzeljünk csak el egy vasárnapi ebédre megterített asztalt, amelyet körbeül a család. A nagyi húslevese sokak számára az ebéd magától értetődő, szerves része, egy tányér valódi hagyomány. Ez a csodálatos étek ugyanis a honfoglalás kora óta alapeleme a magyar ember életének, és nem túlzás azt állítanunk, hogy még a zacskós levest is elődeink találták fel…

A Jókai bableves

„Angyalbakancs görög olvasóval”. Vajon mit takar ez a lírai elnevezés? A válasz nem más, mint a magyar irodalomtörténet egyik legkiválóbb írójának, az 1825-ben született Jókai Mórnak kedvenc étele: a malackörmös bableves.

XV. Lajos „takarékos levese”

Az ókori egyiptomiak szent növénye, a magyar konyha egyik legkedveltebb hozzávalója és nem utolsósorban a mesteri francia kulinária becses alapja a hagyma. A belőle készült levest az angol, a német és a spanyol gasztronómia is ismeri, de ha azt halljuk, hagymaleves, mégis frankhoni változata jut eszünkbe.

Folyékony ízek

Szerte a világon sok kedvelője, sőt, rajongója akad, és van, aki el sem tudja képzelni az étkezést valamilyen leves nélkül. Csaknem minden nemzet konyhájában előkelő szerepe van, néhol a menüsort indítják e folyékony étekkel, de egyes ázsiai országokban a fogások közben fogyasztják.

A legendás gulyásleves

A magyar gasztronómiai folklór egyik legendás étele a reformkorban lett igazán népszerű nemcsak hazánkban, de a környező országokban is. A laktató, szemnek-szájnak egyaránt kellemes fogás az Alföldről (Hortobágy, Nagykunság) indult, de ma már mindenki asztalán megtalálható.