„WASH in School” vízügyi és higiénés projekt: magyar segítség Tanzániában

A tanzániai Egészségügyi Minisztérium által indított Nemzeti Egészségpolitika céljait szolgálja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) „WASH in School” vízügyi és higiénés fejlesztési projektje. A szolgálat 2014-ben kezdett kapacitásbővítési és komplex higiéniás programot Tanzánia fővárosában, Dar és Salaam egyik nehézségekkel súlyosan terhelt általános iskolájában valósította meg 2015 augusztusára. Ez a fejlesztés az MMSZ negyedik kelet-afrikai missziója volt, eredményeként közel 2000 alapfokú oktatásban részesülő fiatal jutott legális és tiszta ivóvízhez, továbbá az egészségük szempontjából alapvető higiéniai szolgáltatásokhoz.

Az elérhető és stabil vízvételi lehetőséget egy újonnan épített 10 000 literes vízgyűjtő tartály biztosítja, összekötve a program keretében felújított vízcsapokkal, víznyerő szigetekkel. Ezenfelül több nagy kapacitású higiénés blokk is épült szennyvízelvezető rendszerrel, oktatási és közösségi helyiséggel. Továbbá megújult a rendszert működtető elektromos hálózat egy része, és tervben van a meglévő berendezések alkatrészeinek további cseréje is. A program oktatóelemeket is tartalmaz az iskola diákjai és tanárai számára, amelyek segítségével fejlesztik alapvető higiénés ismereteiket, és megtanítják őket az épített objektumok karbantartási feladataira is.

Mindezzel a szeretetszolgálat napjaink egyik legnagyobb globális humanitárius kihívására adott az egyes területeken adekvát és sikeres válaszokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium 9,4 millió HUF értékű támogatása segítségével. A tanzániai lakosság közül naponta több millió ember nem jut tiszta ivóvízhez, közel 5 millió ember számára nem állnak rendelkezésre a megfelelő egészségügyi körülmények, közel 80 országnak súlyos vízellátási gondjai vannak, és hetente több ezer áldozatot követelnek a rossz higiéniából és elégtelen vízellátásból származó betegségek.

További információ: http://www.maltai.hu/?action=new&newid=1726