Vonzó befektetési ágazattá válhatnak a vízügyi alapok

A tiszta víz iránti ipari igény napjainkban egyre növekszik, mégis az intézményi befektetők számára a vízvédelmi alapokba való befektetés a mai napig nem tartozik a felkapott területek közé. Általában úgy tartják, hogy a vízkezelési beruházások nem érik el az infrastrukturális beruházások átlagos hozamát, ezért is jelentős a Financial Timesban júliusban megjelent hír, hogy a Resonance Asset Management londoni alapkezelő 300 millió dollár értékű, ipari vízkezelésre specializálódott alapot hozott létre, ami hat jelentős nemzetközi intézményi beruházó érdeklődését is felkeltette.

A vízügyi befektetési alapok hosszú távon biztosítják az ipari termelővállalatok számára a működésükhöz nélkülözhetetlen alapanyagot, megfelelő minőségű tiszta vizet. Az alapok által finanszírozott beruházások részeként szennyvíztisztító üzemek, technológiai fejlesztéseken dolgozó innovációs laborok és a fenntartható vízgazdálkodást biztosító egyéb megoldások is a portfóliók részét képezik. A Financial Times egy oxfordi kutatást idéz, amely szerint a teljes vízkezelési iparág becsült értéke eléri az 53 milliárd dolláros globális összértéket.

A 2015 júliusában alapított, londoni székhelyű vízügyi alap, a Resonance Water Fund főként Európában, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában finanszíroz kisebb és közepes méretű zöldmezős vízkezelési és erőforrás-feltárásra szakosodott beruházásokat. A befektetési alap olyan magas vízigényű iparágak jövőbeni kiszolgálására fókuszál, mint az energiatermelés, olaj- és gázkitermelés, vegyipar, gyógyszeripar, a bányászat és az élelmiszeripar. A Resonance Water Fund működési modellje lehetővé teszi, hogy a szaktudással rendelkező vállalatok jelentősebb sajáttőke-ráfordítás nélkül valósítsanak meg vízügyi projekteket. A pénzügyi befektetés mellett jogi, tárgyalástechnikai és pénzügyi tanácsadással is segítik partnereiket.