Vízügyi döntéstámogató rendszert fejlesztett az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont

Az óceánok és a légkör kutatásával foglalkozó Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és szakmai partnerei egy átfogó adatgyűjtő és előrejelző modellt fejlesztettek ki, ami áttörést hozhat az árvizek előrejelzésében és ezáltal az árvízi védekezésben is. A rendszer különlegessége, hogy országos szinten több mint 8000 mérőeszköz által gyűjtött adatot regisztrál, és ezek alapján 2,7 millió helyszínre készít elemzéseket és óránkénti előrejelzést az összes amerikai folyóra. Ez hatalmas előrelépést jelent az eddigi 4000 helyre végzett néhány óránként frissülő előrejelzésekhez képest.

A klímaváltozás hatására Amerikát is számos rekordmértékű árvíz és aszály sújtotta, a felkészülésben és a védekezésben nagy segítséget jelentett volna egy hasonló fejlettségű előrejelző és döntéstámogató rendszer. A most bevezetett Nemzeti Vízügyi Modell segítségével nem pusztán az árvízvédelmi szakemberek, hanem a mezőgazdaságban dolgozók, a hajózási szakemberek, a katasztrófavédelem és a víztározókat üzemeltető mérnökök is nagyobb gyakorisággal és pontosabb vízügyi adatokhoz jutnak.

Árvíz Louisianában (Forrás: hirado.hu/EPA)

Thomas Graziano, a NOAA újonnan létrehozott Vízügyi Előrejelző Hivatala igazgatója kiemelte, hogy a modell segítségével hétszázszor több helyszínen képesek vízügyi előrejelzést biztosítani. A vízszint mellett a talajvízről, a folyamsebességről és a lefolyásokról is tudnak adatot szolgáltatni. A modell létrehozása szakmai összefogás eredménye, amiben szövetségi szinten részt vettek a hidrológiai területen vezető szakmai műhelyek és kutatóközpontok.

A modell a további fejlesztés során utcaszintű előrejelzéssel és áradási térképekkel bővül majd, ami hatékonyabb árvízi védekezést tesz lehetővé, valamint a jövőben vízminőségi adatok is elérhetővé válnak. A sikeres együttműködésnek köszönhetően a NOOA további kutatási és fejlesztési projektek megvalósítását tűzte ki célul, amivel a klímaváltozás okozta természeti és környezeti jelenségek pontos és alapos vizsgálatát szeretnék biztosítani. 

A Nemzeti Éghajlati Adatközpont angol nyelvű közleménye ezen a linken elérhető.

NOOA weboldal: http://www.noaa.gov/