Vízibility – Tiszta vízzel a kongói gyermekek jövőjéért!

A tizennégy éve működő Afrikáért Alapítványt hátrányos helyzetű gyerekek támogatására hozták létre. Céljuk továbbra is az, hogy a jelenlegi közel 500 afrikai diáknál még többnek tudjanak színvonalas oktatást nyújtani, és hogy 11 árváról a lehető legkörültekintőbben gondoskodjanak. Az alapítvány elsősorban magyarok adományaiból működik Kinshasában.

A Vízibility – Tiszta vízzel a kongói gyermekek jövőjéért! elnevezésű fejlesztési projekt megvalósítása előtt a csőtörések, megbontott csövek nemcsak kilométereken keresztül szüntették meg a vízellátást, de a sérült vezetékek miatt a víz sokszor az egészségre is káros lett. Ezért az alapítvány 2015-ben, a nemzetközi fejlesztés európai évében, Kinshasa iskolája és árvaháza területén kicserélte az elavult vízvezetékeket. Ezáltal azonban nemcsak az elsődlegesen célzott College Othniel mintegy 700 diákja és 40 alkalmazottja, valamint a La Providence árvaházban élő 11 árva jutott biztonságos ivóvízhez, hanem a környék több ezer lakója is.

A munka során beszélgettek a helyi lakosokkal a vízrendszerről, annak működéséről, kezeléséről és a felmerülő problémákról, előadás-sorozatot tartottak a víz értékeiről, élővilágáról, a víztisztaságról, a fogyaszthatóságról és a szennyvizek kezeléséről. A kisebbek pedig a kézmosásról és a szanitáció általános kérdéseiről tanulhattak.

A fejlesztés és a szemléletformálás eredményeképpen a kongói iskolát övező negyed utcáiban a vízellátás állandóbb és stabilabb lett, 22 ezer ember számára biztosították a rendszeres tisztálkodás, mosás és a nem szennyezett vízzel történő főzés lehetőségét. A több vízkivételi pont által csökkent a vízhordási távolság, és a beszélgetéseknek köszönhetően a negyed lakói az eddigieknél jobban figyelnek a csővezetékek állapotára; a vezetékben bekövetkezett bármilyen törést, sérülést észrevesznek. A projektet a Külgazdasági és Külügyminisztérium 5 millió forinttal támogatta, és az alapítvány további 600 ezer forintot gyűjtött egyéni adományokból.

Forrás: www.vizibility.hu, www.afrikaert.hu