Történelmi esőzések és áradás Louisianában

Az Egyesült Államok déli részén elhelyezkedő Louisiana történetének legsúlyosabb áradása zajlott az elmúlt napokban. Az állam egyes részein rekordmennyiségű, 18-25 cm eső esett nagyon rövid idő alatt, aminek következtében több mint 40 000 ház vált lakhatatlanná. A heves esőzések harmadik napján kihirdetett katasztrófahelyzet tovább súlyosbodott. A Washington Post szerint a „névtelen” vihar háromszor több csapadékkal árasztotta el Louisianát, mint a Katrina hurrikán.

Forrás: AFP/MTI

A jelentések szerint az áradások13 ember halálát okozták. Az egész állam területére kiterjedő katasztrófaállapotot okozó árvíz a Sandy hurrikán óta a legsúlyosabb természeti katasztrófa volt az Egyesült Államokban a Vöröskereszt szerint.

A parti őrség, a nemzeti gárda és a katasztrófavédelem helyi alakulatai közösen végezték a mentési munkálatokat, egy hét alatt 30 000 embert helyeztek biztonságba. Egyes vidékeken 1962 óta nem esett annyi eső, mint most. Legsúlyosabb volt a helyzet az állam fővárosában, Baton Rouge-ban és térségében, ahol 24 óra alatt közel 30 cm csapadék hullott.

A louisianai esőzésekkel egy időben az Amerikai Egyesült Államok keleti partján hőhullám söpört végig.

Összefoglaló cikk, frissül, CNN http://edition.cnn.com/2016/08/18/us/louisiana-flooding/

Vírusként terjed az interneten az a videó, ahol a mentésben résztvevő önkéntesek egy asszonyt és kutyáját menekítik ki a süllyedő autóból.