Összefoglaló a 2016-os Víz Világhétről

Sikeresen lezajlott a Víz Világhét augusztus 28. és szeptember 2. között Stockholmban, ahol 120 országból több mint 3100 résztvevőt láttak vendégül. Idén a „Víz a fenntartható növekedés szolgálatában” volt a világhét mottója, így az előadások és műhelybeszélgetések központi témájául a Fenntartható Fejlődési Célok (SDG) (beleértve a 6-os számú, vízre irányulót) szolgáltak.

Forrás: https://siwi-mediahub.creo.se, Fotó: Nayereh Rajabi

A Stockholmi Nemzetközi Vízügyi Intézet (SIWI) által szervezett egyhetes eseményen magas rangú döntéshozók, fejlesztési és vízügyi szakemberek, kutatók, civilek és magánszemélyek vettek részt. A szakmai munka fókuszában a megvalósítás és aktív cselekvés állt, ahol a helyi és városi szintű megoldások és akciótervek kerültek előtérbe.

„A víz túl értékes ahhoz, hogy a vízügyi szakma kisajátítsa. Nagyon fontos, hogy a civilek, a vállalatok és a társadalmi vállalkozók is elkötelezettek legyenek a fenntartható vízgazdálkodás mellett, nyitottak legyenek, tanuljanak egymástól, és okos, hatékony és fenntartható együttműködéseket alakítsanak ki” – mondta Torgny Holmgren, a SIWI ügyvezető igazgatója.

Karolina Skog svéd környezetvédelmi miniszter kiemelte, hogy „a víz közös erőforrás, egyúttal közös felelősségünk is, amiből a privát szektornak is ki kell vennie a részét, mert ők rendelkeznek a szükséges tudással, technológiával és beruházási potenciállal. A felelős vízfelhasználás közgazdasági előny, ami a fenntartható üzleti modellekben és az új innovációkban is megtérül majd”.

A világhéten az ENSZ-főtitkár és a Világbank elnöke által létrehozott magas szintű döntéshozókból álló Vízügyi Elnöki Testület (High Level Panel on Water) találkozója is helyet kapott. Stockholmban a vízügyi terület sajátos és részletes tapasztalatait gyűjtötték össze, hogy felhasználják a fenntarthatósági akciótervek kidolgozásakor.

Forrás: https://siwi-mediahub.creo.se, Fotó: Nayereh Rajabi

Karolina Skog svéd környezetvédelmi miniszter záróbeszédében azt is hangsúlyozta, hogy a klímaváltozás generációnk legnagyobb kihívása, nagyon fontos, hogy azonosítsuk a kockázatos területeket és a gyengeségeinket. A megelőzés mindig hatékonyabb és olcsóbb, mint a reaktív problémakezelés. Az intelligens megoldások a vízügyben is bizonyították, hogy a klímaberuházások több fronton is jelentős megtérülést hoznak.

A világhéten a víz és az éhínségek közötti összefüggés is előkerült. Afrika éghajlatát Földünk Achilles-sarkának is nevezhetjük vízügyi szempontból, így az esővíz gyűjtése és felhasználása, valamint más zöld vizes technológiák bevezetése és kifejlesztése elengedhetetlen ahhoz, hogy csökkentsük az afrikai éhínséget, és teljesítsük a vonatkozó fenntartható fejlődési célokat. Vizes és klímaszakértőkkel közösen egy Zöld Vizes Kezdeményezés létrehozását javasolta Malin Falkenmark professzor.

A Víz Világhéten két nagyszabású díjat is átadtak. A Stockholm Junior Víz Díjat egy thai diákcsoport nyerte, amely a bromélia nedvességgyűjtő és víztartó képességét mintázva hozott létre új, a mezőgazdaságban is hasznosítható eszközt. A Stockholm Víz Díj idei díjazottja Joan B. Rose professzor, aki a világ közegészségügyi helyzetének folyamatos fejlesztéséért vehette át a kitüntetést.

Forrás: Sajtóközlemény