Önálló élelmiszer-termelés megsegítése: vízellátó rendszer Észak-Etiópiában

Magyarország kiemelt vízügyi szaktudására és végrehajtói tapasztalataira épült az Etiópia Amhara tartományában, a Kobo Girana-völgy területén 2007‒2012 között a VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt. által megvalósított vízügyi és öntözési program.

Egy 30 hektáros ültetvényen csepegtető öntözőrendszert és vízellátó rendszert építettek ki, mellyel megteremtették az önellátó élelmiszer-termelés lehetőségét. Az ültetvény öntözési vízének biztosítására kutakat építettek ki, melyek kapacitása lehetővé teszi a közelben fekvő két település lakóinak ivóvízellátását is. Mivel sem a település, sem annak közvetlen környéke nem rendelkezett elektromos hálózattal, így az öntözőrendszer és a vízellátó rendszer működtetését egy mobil áramfejlesztő segítségével oldották meg. A vízkutak lemélyítése, a települések ivóvízellátásának biztosítása mellett etióp vízügyi szakemberek elméleti és gyakorlati képzésen is részt vettek Magyarországon.

A projekt a Külügyminisztérium Nemzetközi Fejlesztési Együttműködése támogatásával valósulhatott meg, a fejlesztésen felül kölcsönösen előnyös voltát szolgálta az is, hogy pénzügyi hátterét a magyar és az etióp kormány közötti adósságelengedési megállapodásból származó forrás (a teljes adósságállomány 10%-a), összesen 743 591 USD biztosította.

Forrás: nefe.kormany.hu

Forrás: nefe.kormany.hu