Nemzetközi Duna Nap: június 29.

A Duna vízgyűjtő országai 2004. június 29. óta ünnepelik a Duna Napot, abból az alkalomból, hogy tíz évvel korábban írták alá a folyó és vízgyűjtője védelmében a Duna Védelmi Egyezményt. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet erre a naponta használt csodálatos folyóra, és ezzel egyfajta dunai szolidaritást alakítson ki a folyó értékeinek megőrzése érdekében.

A Duna Nap nemzetközi honlapján megtalálhatók a hivatalos események Európa-szerte. Magyarországon a „Tégy a Dunáért és Tiszáért” jelszóval hirdettek programot. A Gyerekszigeten 25-én ünneplik a nemzetközi Duna Napot. Tiszakóródon, a két település között régóta fennálló szoros kapcsolat jegyében az ukrán Galabor településsel szerveznek közös programot június 28-án. A program 10 órakor egy újrahasznosítási kampánnyal és halfestéssel kezdődik.

„Ha tiszta a vizem, úszik a vizám" a magyar első helyezett mű a 2013-ban rendezett  Duna Művészeti Mestere pályázaton

További programok a Duna Nap jegyében Magyarországon:

Június 30-án a „Zavaros? Bölcs és Nagy Volt a Duna” címmel szervezett szemináriumon Joó István, az EU Duna Régió Stratégiája végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, ismerteti a Duna Stratégia megvalósítása során elért eredményeket. Dr. Rácz Sándor a Társadalmi Egyesülések Szövetsége megyei elnökeként a folyó szerepéről beszél egy Duna-menti város (Győr) szemszögéből és Dr. Perger László, az egyik magyar prioritásterület, a vízminőség kérdésének koordinátora szólal fel. A szeminárium rendezői, a Európa Ház/Danubiana Hálózat, Társadalmi Egyesülések Szövetsége és a Gazdálkodási és Tudományos Társaságok Szövetsége.

Lábatlanon szintén június 25-én a Sirályok Vízisport Egyesület egy félnapos programmal tervezi felhívni a résztvevők figyelmét a Duna szeretetére.

Június 28-án Dunaszegen „Egy nap a Dunáért” programot szerveznek főként gyerekeknek, gyermekes családoknak.

Gönyűn Földön Vízen levegőben egész napos programmal várják az érdeklődőket 25-én.