Ne ártsatok se a földnek, se a tengernek, se a fáknak

A Jelenések könyvéből vett idézettel (Jel 7,3) kezdte Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka az óceánok világnapjára szóló üzenetét.

A június 8-án tartott ENSZ-világnap mottója: „Egészséges óceánokat egészséges földön”. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet az egyik legfontosabb természeti forrás megóvására. Az óceánok a föld oxigénellátása mellett az édesvizek fenntartásában és a földi klíma szabályozásában is alapvető szerepet játszanak. Az idei évben a műanyagszennyezés csökkentése volt a központi téma.

A pátriárka emlékeztetett arra, hogy riasztó mértékű az óceánok savasodása, ami miatt rohamosan pusztul a tenger élővilága. Üzenetében kiemelte, hogy a természeti környezet, a teremtés iránti közömbösség sérti az emberi jogokat, és veszélyezteti a leginkább kiszolgáltatottakat, akiknek élete a tengerektől függ. Végül arra kérte a világ vezetőit, hogy tegyenek a párizsi klímacsúcson elfogadott normák betartásáért, azért, hogy a fejlődés ne veszélyeztesse az óceánokat és az emberek biztonságát, és megóvhassuk a teremtett világ szépségeit és integritását.

Forrás: Vatikáni Rádió