Meddig mennél el egy pohár vízért?

Interaktív programokkal várja Esztergomban a Múzeumok Éjszakáján a legszegényebb országok problémái iránt érdeklődőket a HAND Szövetség az esztergomi Duna Múzeumban, június 25-én5 órától.

Magyarországon természetes, hogy a csapból tiszta ivóvíz folyik, míg a világ legszegényebb országaiban hatalmas problémákat okoz a vízellátás. 25 afrikai országban asszonyok, lányok, gyerekek napi 15 millió órát vízszállítással töltenek (átlagosan 6 kilométert, 20 kilós súllyal). El tudjuk egyáltalán képzelni, mekkora teher ez? A  Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Európai Unió támogatásával szervezett programon 17 órától vízhordó verseny, víz-kvíz, afrikai tárgyak készítése várja az érdeklődőket a Civil standon, ahol több civil szervezet is jelen lesz interaktív programokkal.

Este nyolckor kezdődik a VÍZibility Slam: a HAND Szövetség és az Afrikáért Alapítvány nemzetközi slammercsapatot kért fel, hogy járja körül a víz körüli globális problémákat. Lesz szó klímaváltozásról, fogyasztásról, hiányról, pazarlásról, és arról, mi mindent tesznek magyar szervezetek, kezdeményezések világszerte, hogy a legrászorulóbbakat egészséges, tiszta vízhez juttassák.

"Meglepően kevesen tudják, hogy magyar szervezetek rengeteg sikeres vízügyi fejlesztést hajtottak végre világszerte. Az Afrikáért Alapítvány például nemcsak a Kongói Demokratikus Köztársaságban fenntartott iskola és árvaház vízellátását korszerűsítette, hanem egyúttal megbízhatóbbá tette az egész környék vízellátását. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a programokra, melyeken a nemzetközi fejlesztésben aktív magyar szervezetek képviselőivel is megismerkedhetnek" - mondta Gedeon Tímea, a HAND Szövetség ügyvezető igazgatója.

A civil szervezeteket tömörítő HAND Szövetség egyik fő célja 13 éves fennállása óta az, hogy felhívja a közvélemény és a döntéshozók figyelmét a globális problémákra, melyek legnagyobb áldozatai éppen a legsérülékenyebb csoportok - köztük a gyermekek.