Magyar bélyeg a Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmából

A víz a 21. század egyik legfontosabb kérdése – mondta el Áder János köztársasági elnök, akinek jelenlétében a Magyar Posta hétfőn egyedi bélyeget bocsátott forgalomba a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 alkalmából, a Sándor-palotában.

Az átadóünnepségen a köztársasági elnök hangsúlyozta, hogy az emberi fogyasztásra alkalmas, hozzáférhető édesvíz-mennyiség a Földön lévő összes víz mindössze 0,007 százaléka. Ezt ráadásul szennyezzük is, miközben a bolygó lakossága növekszik. A világméretű vízválság elkerülésére 15-20 év áll rendelkezésre. Nem csupán arról van szó, hogy tudunk-e megfelelő mennyiségű élelmet termelni, de a víztől függ az ipari fejlesztés, a környezeti fenntarthatóság, az egészségügy, a víz hiánya pedig politikai konfliktusokhoz vezethet.

2013-ban sikeres Víz Világtalálkozót rendeztek Budapesten, az itt megfogalmazottak beépültek az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által elfogadott fenntartható fejlődési célok közé – idézte fel Áder János, aki szerint az idei, november 28. és 30. között megrendezendő tanácskozás az előrejelzések, a jelentkezők és a bemutatkozó vállalkozások száma alapján ugyanilyen sikeres lehet.

A köztársasági elnök kiemelte, hogy méltán világhírűek a magyar bélyegek, hiszen esztétikai értéküket, vizualitásukat és grafikai színvonalukat tekintve is a világ élvonalába tartoznak. A Víz Világtalálkozó alkalmából kibocsátott bélyeg sikeresen tükrözi a tanácskozás fő üzenetét és szlogenjét, azt, hogy a víz összeköt.


Illés Zoltán, a Magyar Posta Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a nyolcvanezer példányban kibocsátott bélyeg kiváló eszköz arra, hogy felhívjuk a figyelmet a víz fontosságára, értékére és védelmére. A Laczkó Anita művész által tervezett, hétfőtől megvásárolható, 400 forint névértékű bélyegkisív egy vízből kiemelkedő, vízcseppek alkotta különleges madarat ábrázol – fűzte hozzá Illés Zoltán.

Forrás: MTI