Közösen fejlődünk – A Természetvédelmi Világszövetség 2016-os kongresszusának résztvevői segédkeztek egy 600 éves hawaii halastó újraépítésében

Szeptember elején Hawaiin rendezték meg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) 2016-os kongresszusát. A szövetség abban segíti a kormányzatokat és a környezetvédelemmel foglalkozó szervezeteket, hogy megőrizzék természeti környezetünk állapotát, védjék, óvják Földünk természeti kincseit. A szakmai kongresszust kísérő programok között számos vízhez kapcsolódó eseményen vehettek részt a természetvédelmi szakemberek. A tradicionális hawaii vízkultúrát egy hagyományos halastó újraépítésén keresztül ismerhették meg a résztvevők.

A hawaii őslakosokból álló E Alu Pū, azaz Közösen Fejlődünk hálózat egy olyan közösség, amelynek tagjai felismerték, hogy a fejlesztés nemcsak kiváltság, hanem számos kötelezettséggel is jár, folyamatosan tanulnak egymástól, és működésük során kiemelt figyelmet szentelnek természeti környezetük megóvásának. Az idei év volt az első, hogy az őslakosokon kívül mások is csatlakozhattak a közösség összejöveteléhez, a Természetvédelmi Világkongresszust megelőzően a részt vevő politikusok és vezető beosztású természetvédelmi szakemberek közül összesen 30 ország képviselői vettek részt a különleges eseményen. A program elsődleges célja a tudásmegosztás volt, hogy a résztvevők megoszthassák saját jó gyakorlataikat, és erősítsék saját természeti kincseikhez való kötődésüket.

A második nap reggelén egy hagyományos hawaii halastó újraépítésében segédkeztek a résztvevők. A tradicionális, vulkáni kövekből az óceánba épített halastavakba ehető halakat telepítenek a helyiek, ezzel megkönnyítve a halászok dolgát. A kedvezőtlen időjárás ellenére a vendégek az őslakosokkal közösen kezdték meg a halastó helyrehozatalát, és lépésről lépésre csapatban dolgozva a hagyományos technológia szerint mozdították el a hatalmas vulkáni köveket, hogy abból megfelelő falat építsenek. Ezt követően a csoport a medencén belül fészkeket alakított ki a kishalak számára, amelyek védelmet nyújtanak nekik a ragadozó halak és madarak ellen, hogy békében fejlődhessenek. A halakat hínárból készített füzérrel csalogatják az elkészült halastóba.

A munka során az őslakos hawaiiak és a világ minden tájáról érkezett vendégek végig közösen dolgoztak, és elsajátíthatták a hagyományos helyi akvakultúrát, és együtt újítottak fel egy 600 éves, tradicionális halastavat. Az együttlét legfőbb eredménye, hogy a résztvevők mindegyike egyetértett abban, hogy elég a beszédből, eljött a cselekvés ideje, és nem halogathatjuk tovább, hogy aktívan kiálljunk a természeti kincseink megőrzéséért.

Képek forrása: Holladay Photo, Mark Holladay Lee

A résztvevők beszámolója elérhető angol nyelven a Természetvédelmi Világszövetség weboldalán.