Kihirdették a „Víz összeköt” című nemzetközi fotó- és videopályázat eredményeit

A nemzetközi pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére a Capa Központban került sor október 15-én este, ahol a zsűritagok által kiválasztott legjobb 10-10 fotó- és videopályázat bemutatása mellett kihirdették a kategórianyerteseket is. A világ 40 országából induló pályázók, illetve a víz által inspirált művészeti alkotások iránt érdeklődők élő közvetítésen keresztül is követhették az eseményt.

A „Víz összeköt” című nemzetközi fotó- és videopályázatot a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ hirdette meg a Budapest Víz Világtalálkozó 2016 kapcsán hazai és külföldi nevezők számára, együttműködve a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A pályázaton fotók és videofilmek kategóriában lehetett nevezni 2000 után készített, minimum három, maximum hat képből álló sorozattal vagy maximum 90 másodperces videofilmmel.

A pályázat lezárásáig 1094 pályamű érkezett, amelyből 740 érvényes. Az érdeklődés nagyságát mutatja, hogy egy hónapon keresztül átlagosan óránként töltötték fel a világ 40 országából a fotográfusok a pályaműveiket. Fotó kategóriában 701 pályaművet, videó kategóriában pedig 39 pályaművet fogadtak be. A beérkezett alkotásokat Csizek Gabriella, a Mai Manó Ház művészeti főmunkatársa, Horváth Viktor rendező, Lonkai Gabriella, az Emberi Erőforrások Minisztériuma politikai tanácsadója, Kovalovszky Dániel fotográfus, valamint Szalontai Ábel, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA munkatársa, a Média Intézet igazgatója bírálta el.

„A víz a művészetek központi eleme, az élet forrása, amiből minden forma megszületik, és amibe minden visszatér. A víz egyesít és összeköt. A víz generációkon, nemzeteken és kultúrákon belül és között egyesíti az embereket: a víz az együttműködés forrása. Ezért is örülünk, hogy ilyen sok embert inspirált alkotásra a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 szlogenje. A világtalálkozó azt kívánja elősegíteni, hogy globális konfliktusok és kockázatok helyett a víz az együttműködés, a béke és a fejlődés forrása legyen a világ minden fenntartható fejlődésben érdekelt országa számára” – mondta Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 előkészítéséért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos, aki személyesen is gratulált a jelen lévő pályázóknak.

 

A fotó kategória nyertesei

  1. helyezett: Tóth Tamás Richárd, Flood-sorozat
  2. helyezett: Hasenfratz Ora, Turks&Caicos-sorozat
  3. helyezett: Silvio Severino, Balaton-sorozat

 

A videó kategória nyertesei

  1. helyezett: Valentin Voronov-Gvozdinsky 80% című alkotása
  2. helyezett: Berki Viktória Egy csepp című pályaműve
  3. helyezett: Filep Máté Nem baj… című videofilm-pályázata

 

A legjobb alkotások értékes nyereményekben részesültek, az egyes kategóriák első tíz helyezettje megtekinthető a Mai Manó Házban rendezett kiállításon, illetve a Capa Központ honlapján.