Kék a zöldben – Budapest víz alatt

Vizes téma ihlette a lengyel képzőművészpáros új köztéri munkáját, akik Budapesten, az Üllői út egyik tűzfalára készítettek műalkotást. A falfestmény témája egy másik dimenzióba kalauzolja a járókelőket, és a várost víz alatti világként ábrázolja.

A Blue in Green – Kék a zöldben című tűzfalfestés Michal Sepe és Daniel Chazme közös alkotása, mindkét művész jellegzetes stílusát magán hordozza. A falfestés a szeptember 21. és október 19. között zajló Színes Város Fesztivál keretein belül létrejött alkotás, a fesztivál idei tematikájához illeszkedve a víz és a város kapcsolatát dolgozza fel. A lengyel művészek a kereteken kissé túllépve a társadalmi különbségek, a szegénység és gazdagság témakörét is beemelték az alkotásba.

A Színes Város Csoport Magyarország első tűzfal- és köztérszínesítő szervezete, a kezdeményezés alapgondolata Vásárhelyi Győző (Victor Vasarely) 1983-ben megjelent Színes Város koncepciójára épül, amelynek lényege, hogy a művészet vonuljon ki az utcára, a közterekre, és az emberek ne csak a galériákban találkozhassanak képzőművészeti alkotásokkal. A közterületi falfestésen túl a Színes Város projektben újrahasznosított alapanyagból hoznak létre köztéri szobrokat, valamint a már jól ismert anyagok és tárgyak új szerepét és felhasználását mutatják be az utca emberének, ezzel is színesítve városi hétköznapokat. 

A fényképek forrása: Daniel Chazme Facebook oldala, fotós: Wrega Michal