A tiszta víz a gyermekek jövőjének forrása

Az UNICEF, az ENSZ gyermeksegélyezési szervezete drámai tényekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyermekeket milyen súlyosan érinti az iható, biztonságos ivóvízhez való hozzáférés hiánya. Egyre elfogadottabb, hogy a klímaváltozás hatása legelsőként a világ vizein érzékelhető szárazság, áradások vagy viharok formájában. Ezen csapásokkor teljes vízkészletek ürülhetnek ki vagy szennyeződhetnek el, gyermekek millióinak életét veszélyeztetve.

Évről évre súlyosbodó árvízhelyzet Európában

Németországban, Franciaországban és Romániában is követeltek halálos áldozatokat a május vége óta tartó esőzésektől megáradt és kiöntött folyók.

Globális éghajlatváltozási spirál

Futótűzként terjed az interneten a 1850 és 2016 márciusa közötti globális hőmérsékleti változásokat szemléltető video. Az Ed Hawkins által készített ábra mögötti adatsorokkal szemben több tudományos kérdés megfogalmazódott. De legnagyobb előnye nem vitatott: mindenki számára érthetően láthatóvá teszi bolygónk melegedésének tényét, és annak aggasztó ütemét.

A rászorulók ivóvízgondjait megoldó kezdeményezések pályázhatnak a Víz, Levegő, Élelmiszer Díjra

A Víz, Levegő, Élelmiszer Díj (Water Air Food Award) egy dán vezető oktató, Tina Lindgreen 2006-ban indult kezdeményezése. Célja, hogy olyan programokat, projekteket mutasson be, amelyek hatékonyan járulnak hozzá az éhezés és az ivóvízhiány felszámolásához a világ bármely pontján.

Élő sziget – természet és technológia találkozása a víz közvetítésével

Budapest irodaházakkal sűrűn beépített részén, a Fővárosi Vízművek központi irodaházával szerves egészet alkotva hamarosan egy, a beton- és üvegrengeteg között ma még hihetetlennek és elképzelhetetlennek tűnő élő szigettel találkozhatnak majd az arra közlekedők. Egy elbontott lépcsősor üvegkonténerekben pompázó zöldségeknek és fűszernövényeknek adja át a helyét. A Biopolus Zrt.-vel összefogásban megvalósuló kísérleti városi farm a víz mint éltető közeg és az innovatív, ma még rendkívülinek számító, ám a jövőben természetessé váló növénytermesztés találkozását mutatja be látványos megoldásokkal. Az élő sziget bázisát képező, kifejezetten városi környezetre kifejlesztett speciális aeropóniás növénytermesztési technológiának köszönhetően nagyon jó minőségű élelmiszernövények termesztése valósulhat meg nagyon kis helyen, termőföld és napfény nélkül.

Előző  1   2   3   4   5   6