Mindennapi rejtett vízfogyasztásunk

Életünk során nap mint nap rengeteg vizet használunk nemcsak ivásra, mosásra, főzésre, de az élelmiszerek előállítására is, még akkor is, ha ennek a mennyiségnek sokszor nem vagyunk tudatában. A vízlábnyom egy fontos mérőszám, amely megmutatja, hogy az életünkhöz szükséges élelmiszerek, termékek vagy folyamatok mennyit emésztenek fel ebből a nélkülözhetetlen erőforrásból. Lássunk néhány elgondolkodtató adatot!

„WASH in School” vízügyi és higiénés projekt: magyar segítség Tanzániában

A tanzániai Egészségügyi Minisztérium által indított Nemzeti Egészségpolitika céljait szolgálja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) „WASH in School” vízügyi és higiénés fejlesztési projektje. A szolgálat 2014-ben kezdett kapacitásbővítési és komplex higiéniás programot Tanzánia fővárosában, Dar és Salaam egyik nehézségekkel súlyosan terhelt általános iskolájában valósította meg 2015 augusztusára. Ez a fejlesztés az MMSZ negyedik kelet-afrikai missziója volt, eredményeként közel 2000 alapfokú oktatásban részesülő fiatal jutott legális és tiszta ivóvízhez, továbbá az egészségük szempontjából alapvető higiéniai szolgáltatásokhoz.

Átfogó vízügyi programot indít a Magyar Tudományos Akadémia

Nemzeti Víztudományi Kutatási Program létrehozásáról döntött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) június végén. A program a vízzel és vízkörforgással kapcsolatos jelenségek megértéséhez szükséges kutatásokra és az operatív feladatokhoz kapcsolódó innovációs és kutatás-fejlesztési tevékenységekre egyaránt fókuszál.

Önálló élelmiszer-termelés megsegítése: vízellátó rendszer Észak-Etiópiában

Magyarország kiemelt vízügyi szaktudására és végrehajtói tapasztalataira épült az Etiópia Amhara tartományában, a Kobo Girana-völgy területén 2007‒2012 között a VIKUV Vízkutató és Fúró Zrt. által megvalósított vízügyi és öntözési program.

Egy víztisztító szűrő: az Iható könyv

Évente 3,4 millió ember veszti életét szennyezett víz okozta megbetegedések következtében. A Water is Life szervezet ezúttal tudósok és mérnökök segítségét kérte, hogy ennek gátat szabhasson.

Történelmi esőzések és áradás Louisianában

Forrás: AFP/MTI

Az Egyesült Államok déli részén elhelyezkedő Louisiana történetének legsúlyosabb áradása zajlott az elmúlt napokban. Az állam egyes részein rekordmennyiségű, 18-25 cm eső esett nagyon rövid idő alatt, aminek következtében több mint 40 000 ház vált lakhatatlanná. A heves esőzések harmadik napján kihirdetett katasztrófahelyzet tovább súlyosbodott. A Washington Post szerint a „névtelen” vihar háromszor több csapadékkal árasztotta el Louisianát, mint a Katrina hurrikán.

Vízügyi döntéstámogató rendszert fejlesztett az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont

Az óceánok és a légkör kutatásával foglalkozó Nemzeti Éghajlati Adatközpont (NOAA) és szakmai partnerei egy átfogó adatgyűjtő és előrejelző modellt fejlesztettek ki, ami áttörést hozhat az árvizek előrejelzésében és ezáltal az árvízi védekezésben is. A rendszer különlegessége, hogy országos szinten több mint 8000 mérőeszköz által gyűjtött adatot regisztrál, és ezek alapján 2,7 millió helyszínre készít elemzéseket és óránkénti előrejelzést az összes amerikai folyóra. Ez hatalmas előrelépést jelent az eddigi 4000 helyre végzett néhány óránként frissülő előrejelzésekhez képest.

Higiénés körülmények javítása napelemekkel Kenyában

A Taita Alapítvány célja a kenyai társadalom perifériáján élő családok, valamint az árvaházakban élő gyermekek megsegítése anyagi és erkölcsi módon egyaránt. Önkéntesek kiutaztatásával segítik a támogatott gyermekek megfelelő egészségügyi ellátását, a hátrányos helyzetű családok oktatását, munkaerőpiacra való felkészítését az életminőségük javulása érdekében. Továbbá az alapítvány szívügye az afrikai kultúra és emberek megszerettetése Magyarországon, magyar és afrikai iskolák közötti kapcsolatok kialakítása, a meglévő kapcsolatok segítése.

Előző  1   2   3   4   5   6  Következő