Innovációk segítik a vízhiány megoldását

Már kisiskolásként megtanuljuk bolygónk vízkörforgását, és valóban egyszerűnek tűnik, hogy a minket körülvevő levegő gáz halmazállapotú vizet tartalmaz, amit a szemmel is látható felületek kipárolgása okoz, és ha kellőképpen lehűl, a víz kicsapódik, és visszanyeri folyékony halmazállapotát, újra ihatóvá válik.

Ezt az elvet követte az Izraeli Water Gen cég fejlesztése is, a berendezés látszólag a semmiből állít elő tiszta ivóvizet. A fejlesztés célja, hogy a lehető legalacsonyabb költség mellett tudjon a levegőből ivóvizet kinyerni a berendezés. A fejlesztés legnagyobb előnye, hogy azonnal bevethető, nem szükséges több évtizedes projektekbe belevágni az érintett, vízhiánytól szenvedő területeken elhelyezkedő országoknak. Az izraeli cég által fejlesztett vízkészítő eszköz elektromos árammal működik, és 60%-os páratartalom és 26 Celsius-fokos hőmérséklet mellett akár 3100 liter ivóvizet is képes előállítani 1 nap alatt. Kisebb méretű berendezés egy család vagy iroda ellátására ideális, hiszen hasonló környezeti adottságok mellett napi 15 liter tiszta ivóvizet generál.

 


A technológia sajátossága, hogy minél melegebb az idő, és magasabb a levegő páratartalma, annál több vizet képes előállítani a berendezés. Száraz térségekben is kiválóan működik, ha megfelelően magas a hőmérséklet, ami a vízhiányos területek esetében általában jellemző, így a készülék megoldást jelenthet Afrika, Dél-Amerika vagy Délkelet-Ázsia érintett régiói számára.

A vízkörforgás elméletét használta fel Arturo Vittori és Andreas Vogler ipari formatervező páros, amikor Etiópiában megalkotta a Warka Water névre keresztelt desztilláló tornyot. A biológiailag lebomló alapanyagokból épített, első ránézésre szoborhoz vagy műemlékhez hasonlító 9 méteres torony egy őshonos etióp fügefáról kapta a nevét. Etiópia egyes részein 6 órát kell gyalogolni ahhoz, hogy vízhez jussanak az emberek, és annak minősége sokszor kérdéses.

A Warka Water építmények a levegőből a hőmérséklet-ingadozás hatására kicsapódó párát gyűjtik össze egy tartályba, ezáltal kiváló minőségű ivóvizet biztosítanak a környék lakóinak. Egy torony átlagosan napi 94 liter vizet képes előállítani, és ehhez semmilyen egyéb erőforrásra nincsen szükség. A tervezők szerint kiemelten fontos, hogy sem elektromos áramra nincsen szükség a víz előállításához, sem szakértelemre a berendezés üzemeltetéséhez, ami hosszú távon is működőképessé és biztonságossá teszi a tornyokat, ezzel biztosítják a környező lakosság számára az egészséges és biztonságos ivóvizet.

 

Képek forrása:

Warkawater.org

Water-gen.com