Higiénés körülmények javítása napelemekkel Kenyában

A Taita Alapítvány célja a kenyai társadalom perifériáján élő családok, valamint az árvaházakban élő gyermekek megsegítése anyagi és erkölcsi módon egyaránt. Önkéntesek kiutaztatásával segítik a támogatott gyermekek megfelelő egészségügyi ellátását, a hátrányos helyzetű családok oktatását, munkaerőpiacra való felkészítését az életminőségük javulása érdekében. Továbbá az alapítvány szívügye az afrikai kultúra és emberek megszerettetése Magyarországon, magyar és afrikai iskolák közötti kapcsolatok kialakítása, a meglévő kapcsolatok segítése.

Az árvaház földjén folyó patakra emellett gátat és öntözőrendszert telepítettek, így növelve a termést haszonnövényekből, és a kenyai nagykövetség segítségével víztartály is épült. Az alapítvány az általa támogatott kenyai árvaházban új zuhanyokat, vécéket épített.

A Magyarország Külügyminisztériuma által 2012-ben 6,9 millió forinttal támogatott projektjük eredményeként az árvaházban környezetbarát és folyamatos áramellátás biztosítása érdekében napelemrendszer kiépítésére került sor. A fenntarthatóságot biztosítja a személyzet betanítása a rendszer kezelésére, karbantartására. A projektnek közvetlen hatása lehet a környezettudatos nevelésre is. A gyermekek megfelelő tisztálkodását biztosítva az árvaház vízellátásának javítását szolgáló vizesblokk renoválására, illetve új egységek kialakítására került sor. Ezzel többek között csökkenthető a fertőzések kockázata, illetve a meghűléses megbetegedések száma, és ezáltal az orvosi ellátásra költött összegek is.

Az alapítvány támogatja az árvaházi gyerekek oktatását és egészségügyi ellátását, és az árvaházhoz tartozó óvoda és iskola működését. Három gyerek jár felsőoktatási intézménybe, egy szakközépiskolába, négy gimnáziumba, a többiek (mintegy negyvenen) az árvaházhoz tartozó iskolába.

Hosszú távú céljuk az alapítvány tevékenységének kiterjesztése Kenya más részeire, illetve önkéntesek bevonása hazai és kenyai munkájuk különböző területein.

Képek és további információ: http://www.taita.info/ + https://www.facebook.com/Taita-Alapítvány-169212859325/