Harminc év után újra magyar elnök az UNESCO Nemzetközi Vízügyi Programjának élén

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 Nemzetközi Programbizottságának társelnökét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) professzorát, Szöllősi-Nagy Andrást választották az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programja (IHP) 22. ülésén a szervezet elnökévé.

Szöllősi-Nagy professzor két évtizeden át volt a program titkárságának vezetője, majd a Delfti Vízügyi Oktatási Központ rektori tisztét töltötte be, megválasztása a magyar vízdiplomácia újabb sikere, közel 30 éve újra magyar vezető irányítja a párizsi székhelyű testületet. Korábban Kovács György, a Vízgazdálkodási Tudományos Intézet egykori főigazgatója 1981 és1984 között töltötte be az elnöki tisztséget.

Cséfalvay Zoltán, Magyarország OECD-UNESCO-nagykövete szerint az IHP-elnökség jelentőségét felértékeli az a tény is, hogy a tisztség betöltésére olyan időszakban kerül sor, amikor – az őszi Budapesti Víz Világtalálkozó miatt – Budapest felé fordul a vízügyi szakemberek és a vízüggyel foglalkozó politikusok nemzetközi figyelme.

Szöllősi-Nagy András párizsi beszédében hangsúlyozta, hogy napjainkra a víz kérdése nemzetközi szinten is a legfőbb feladatok közé emelkedett. A következő másfél évtized fenntartható fejlesztési tevékenységét meghatározó ENSZ-keretrendszer (ENSZ Agenda 2030), önálló célként emeli ki a fenntartható vízhasználatot, amelynek végrehajtásában az IHP-nak kiemelt feladata van. Hangsúlyozta Magyarország fenntartható vízgazdálkodás iránti elkötelezettségét, amelynek egyik bizonyítéka a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 megrendezése is.

Az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programját 1975-ben hozta létre az ENSZ. A kezdeti nemzetközi hidrológiai kutatási program folyamatos fejlődése révén mára a vízügyi oktatást és kapacitásfejlesztést segítő, a vízkészlet-gazdálkodást és vízkormányzást erősítő szervezetté vált.

Forrás: MTI