Fejlesztések a fenntartható vízhasználatért a logisztikai szektorban

A szállítmányozási és logisztikai iparág történelmében a fenntartható működés és fenntarthatósági fejlesztések középpontjában érthető okokból a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése áll. Napjainkban mégis egyre több logisztikai nagyvállalat ismeri fel a fenntartható vízgazdálkodás fontosságát és az abban rejlő gazdasági előnyöket.

Az Egyesült Királyságban működő, vízkezelési, -hasznosítási és fenntarthatósági tanácsadással foglalkozó Waterscan számos iparágban segít megvalósítani vízgazdálkodási projekteket. Eddigi tapasztalataik szerint hármas motiváció húzódik a vízügyi terület fókuszba kerülése mögött.

A legfontosabb, hogy tartósan bizonytalan gazdasági környezetben szigorú költséggazdálkodási stratégiára van szükség. A víz általában jelentéktelennek tűnik egy profit-veszteség elemzésben, de egy jól kidolgozott vízgazdálkodási program rövid és hosszú távon is megtakarításokat eredményezhet. Másodsorban fontos, hogy a környezetvédelmi előírásoknak és célkitűzéseknek megfelelően működjön a vállalat. Végül pedig küszöbön a vízügyi piac teljes átrendeződése, ami 2017-re teljesen felkavarja a jelenlegi állóvizet. Most egy több helyszínen működő vállalat akár 35 különböző vízügyi szolgáltatóval is kapcsolatban lehet, amelyek eltérő árszabással dolgoznak, és különböző használati díjat szabnak ki. Az egységesítés és egyszerűsítés radikálisan lecsökkenti az adminisztráció idő- és költségvonzatát, és átláthatóbbá teszi az együttműködéseket.

Bár a logisztika és szállítmányozás vízfelhasználása más iparágakhoz képest nem jelentős, ám ha a telephelyek vízellátását, a járművek tisztítását, az ivóvizet számoljuk, összességében nem elhanyagolható a felhasznált víz mennyisége. A tevékenységek nagy része újrafelhasznált vízzel fedezhető – így a járművek külső és belső tisztítása, a telephelyeken a higiéniai helyiségek vízellátása kiváltható esővízzel, ami éves szinten körülbelül 30%-kal csökkentheti a vezetékesvíz-fogyasztást, főként olyan logisztikai vállalatoknál, ahol a depók és raktárak jelentős tetőszerkezettel rendelkeznek, így nagy felületen tudják gyűjteni az esővizet, hogy később felhasználják azt. További megoldást és hozzávetőlegesen 40% megtakarítást jelenthet a szürkevíz hasznosítása, ami főként a nagyméretű járművek tisztítása kapcsán jelentős.

Számos vízmegtakarítási projekt bevezetését követően a Waterscan tapasztalata, hogy alternatív vízfelhasználási, újrahasznosítási és vízgazdálkodási módszerek segítségével akár 70%-kal csökkenthető a logisztikai és szállítmányozási iparág vízfelhasználása, ami vízügyi, környezetvédelmi és pénzügyi szempontból is jelentős megtakarítás.

Forrás: Susan Deane