Évről évre súlyosbodó árvízhelyzet Európában

Németországban, Franciaországban és Romániában is követeltek halálos áldozatokat a május vége óta tartó esőzésektől megáradt és kiöntött folyók.

Áradás Németországban (Forrás: MTI)

Németországban több mint egymilliárd euró kárt okoztak a bajorországi áradások a hét végén készült első becslések szerint – adta hírül a Magyar Távirati Iroda. Barbara Hendricks bajor környezetvédelmi miniszter pedig egy lapinterjúban azt mondta, hogy a nagyobb folyókon, mint a Dunán és a Rajnán, megfelelő előrejelző rendszerek működnek, de a kisebb vízfolyásokon is fel kell készülni a katasztrófák előrejelzésére és elhárítására, amire külön terv kidolgozását kezdeményezi.

Árvíz alá került kemping Párizstól 80 km-re (fForrás: MTI)

Franciaországban június 5-én, vasárnap még nem volt áram a fővárosban. A Szajna 6 méteren tetőzött, és bár nem érte el az 1910-es 8,6 m-es csúcsot, François Hollande elnök, miközben támogatást ígért a helyi önkormányzatoknak az árvíz által okozott károk helyreállítására, megjegyezte, hogy a júniusi szokatlanul erős esőzések rámutatnak a klímaváltozás elleni küzdelem sürgősségére – adta hírül a Reuters.com.

Romániában szintén a heves esőzések miatt lépett ki a medréből több folyó a Keleti-Kárpátokban. Az áradásoknak halálos áldozatai is voltak, több településen vörös riasztást rendeltek el. Csíkszereda alacsonyabban fekvő utcáin a kiáradt patakok vizében kellett közlekedni.