Élő sziget – természet és technológia találkozása a víz közvetítésével

Budapest irodaházakkal sűrűn beépített részén, a Fővárosi Vízművek központi irodaházával szerves egészet alkotva hamarosan egy, a beton- és üvegrengeteg között ma még hihetetlennek és elképzelhetetlennek tűnő élő szigettel találkozhatnak majd az arra közlekedők. Egy elbontott lépcsősor üvegkonténerekben pompázó zöldségeknek és fűszernövényeknek adja át a helyét. A Biopolus Zrt.-vel összefogásban megvalósuló kísérleti városi farm a víz mint éltető közeg és az innovatív, ma még rendkívülinek számító, ám a jövőben természetessé váló növénytermesztés találkozását mutatja be látványos megoldásokkal. Az élő sziget bázisát képező, kifejezetten városi környezetre kifejlesztett speciális aeropóniás növénytermesztési technológiának köszönhetően nagyon jó minőségű élelmiszernövények termesztése valósulhat meg nagyon kis helyen, termőföld és napfény nélkül.

A növénytermesztés e kísérleti megoldásával a kutatók arra a fontos élelmezési, illetve városi fenntarthatósági kérdésre keresik a választ, hogy a növekvő népesség ellenére sem növelhető termőföldterületek mellett hogyan biztosítható a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék. A technológia megdöbbentően kevés víz felhasználásával, talpalatnyi területen, biológiailag tiszta térben egy tízezer fős város éves paradicsomfogyasztási igényét képes kielégíteni. Az űrkutatásból kiinduló, majd a marihuánatermesztők körében népszerű fejlesztés a jövőben városrészek, lakóparkok zöldség- és gyümölcstermesztési nehézségeit oldhatja meg, ráadásul még ízletesek is lesznek a növények, és szó sincs génmanipulációról. A nagy üvegezett felületeken keresztül a járókelők is tanúi lehetnek, amint különböző színű fényekkel megvilágított, egymásra helyezett polcokon a levegőben lebegő gyökerekből ínycsiklandó zöldségek teremnek. A termőkonténerek egy kompozícióba illeszkednek majd, amely az utca felé vízmedencével és ivókúttal egészül ki, a medence mögött pedig növényfuttató fal határolja az élő szigetet.

Ily módon teljessé téve a víz sokoldalú felhasználási lehetőségének a bemutatását a növénytermesztéstől a klimatizáláson át az ivásig. A két szinten elhelyezkedő, összesen nyolc üvegkonténert magában foglaló bemutatópavilon amellett, hogy utcai látványosság lesz ebben a zajos és poros környezetben, szervezett látogatócsoportok részére nyújt bepillantást az újszerű növénytermesztési technológiába, és az érdeklődők egyúttal az itt termett növényeket is megkóstolhatják.