Az országoknak sürgősen cselekedniük kell az ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok elérése érdekében

A fenti felszólítással tette közzé a Bertelsmann Alapítvány július 21-én a Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózattal (SDSN) közösen készített Index és Műszerfal (Index and Dashboard) című jelentését.

Egy évvel azután, hogy az ENSZ elfogadta a Fenntartható Fejlődési Célokat, a jelentés kimutatja, hogy valamennyi ország komoly kihívásokkal néz szembe, ha teljesíteni akarjuk a 2030-ra kitűzött célokat. Még az élen járó Svédországnak is sok célnál látható a „vörös jelzés”.

A 149 országra elkészített indexet július 20-án ismertették először New Yorkban az ENSZ Magas Rangú Politikai Fóruma a Fenntartható Fejlődésért eseményeihez kapcsolódóan szervezett bemutatón. Mintegy 150 kutató, ENSZ-diplomata, üzleti szakértő, civil szervezeti képviselő és tudatos állampolgár volt kíváncsi arra, hogy miként mérhető és értékelhető a fenntarthatósági célok megvalósulása.

Ban Ki Mun,  ENSZ-főtitkár a következő szavakkal vette át a dokumentumot: „Meggyőződésem, hogy az SDSN és a Bertelsmann Alapítvány által közzétett jelentés értékesen járul hozzá ahhoz a fontos és befogadó folyamathoz, amelyben együtt dolgozunk annak érdekében, hogy a világot békésebb, igazságosabb és fenntarthatóbb pályára állítsuk.”

A 6-os számú, a „Tiszta víz és szanitáció” elnevezésű fenntarthatósági cél teljesülésének méréséhez a következő adatokat vették figyelembe:

Édesvízkivétel (a teljes megújuló vízforráshoz viszonyítva, %-ban): 1999‒2012 FAO (2016)

Szennyeződésmentes ivóvízforráshoz való hozzáférés (népesség %-ában): 2011‒2015 WHO & UNICEF (2016)

A jó minőségű szanitációs szolgáltatásokhoz való hozzáférés (népesség %-ában):       2011‒2015 WHO & UNICEF (2016)

Az egyes országok helyzete könnyen megtalálható az interaktív térkép segítségével, eszerint Magyarország a 24. helyen áll a 149 ország között.

A 172. oldalon található Magyarország-profil szerint az Emberi fejlettségi index (HDI) alapján a 44., a Szubjektív jóllét területén a 95., az egy főre eső GDP alapján a 41., a Globális versenyképesség alapján a 63. és a Környezeti teljesítményindex alapján a 28. helyen állunk.

Az egyes célok területén a jelentés színkóddal jelzi, hogy hol mennyire súlyos kihívások előtt állnak az egyes országok. Magyarország SDG-profilja így néz ki, tehát a tiszta víz és szanitáció biztosítása területén „jól állunk” e szerint a jelentés szerint is. 

 

Forrás: Bertelsmann Alapítvány

Az összefoglaló letöltése (angol nyelven)