Az ivóvíz vizsgálatát biztosító csúcslaboratórium az Országos Tisztifőorvosi Hivatal intézményeiben

Július végén Budapesten az országos tisztifőorvos az Országos Közegészségügyi Központban (OKK) bemutatta az édesvízbázis és az ivóvíz hatékony, minden fertőzőforrásra kiterjedő vizsgálatát lehetővé tevő laboratóriumi fejlesztést.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal és a jelenlegi fejlesztésben részt vevő intézményei a jövőben még hatékonyabb technikai segítséggel tudják támogatni mindannyiunk biztonságát, hiszen a beruházással egy a fizikai, kémiai, biológiai természetű szennyeződések kiszűrésére alkalmas csúcslaboratórium jött létre. A fejlesztések után létrejött kétszintű laboratóriumhálózat a lehető legrövidebb időn belül el tudja végezni a legbonyolultabb vizsgálatokat is. Ehhez hozzájárul a központi fejlesztések mellett a területi laboratóriumok napi hatósági feladatellátásához szükséges műszerpark fejlesztése is – mondta el dr. Szentes Tamás országos tisztifőorvos.

A laboratóriumban az újonnan megjelenő kockázati tényezők, a lakosság számára legnagyobb aggodalmat jelentő mikroszennyező anyagok, gyógyszermaradványok, hormonhatású anyagok, algatoxinok, újonnan terjedő kórokozók, valamint valamennyi ivóvízzel kapcsolatos paraméter vizsgálható. Az eszközparkfejlesztéssel csökkenthetők a lakosság ivóvízzel kapcsolatos közegészségügyi, járványügyi kockázatai, gyorsabban megelőzhetők az esetlegesen kialakuló veszélyhelyzetek. Ezáltal jelentősen csökkenteni lehet a megbetegedések számát, hiszen a korai, megfelelő szintű felismerés segítheti a gyorsabb reagálást. Továbbá az ivóvíz hatósági laboratóriumi ellenőrzése segítségével megelőzhetők, jelezhetők a nem megfelelő minőségű ivóvíz fogyasztásából adódó, hosszú távon kialakuló egészségkockázatok is.

Forrás: www.antsz.hu