A tiszta víz a gyermekek jövőjének forrása

Az UNICEF, az ENSZ gyermeksegélyezési szervezete drámai tényekkel hívja fel a figyelmet arra, hogy a gyermekeket milyen súlyosan érinti az iható, biztonságos ivóvízhez való hozzáférés hiánya. Egyre elfogadottabb, hogy a klímaváltozás hatása legelsőként a világ vizein érzékelhető szárazság, áradások vagy viharok formájában. Ezen csapásokkor teljes vízkészletek ürülhetnek ki vagy szennyeződhetnek el, gyermekek millióinak életét veszélyeztetve.

Fotó: Lukas Maverick Greyson, shutterstock.com

Közel 60 millió gyerek él azokban a térségekben, ahol már most csekély a tiszta vízhez jutás esélye az aszály vagy az árvizek következtében.

Számos család nem engedheti meg magának, hogy elköltözzön a szárazság sújtotta területekről, és emiatt csak a szennyezett vízkészletekre támaszkodhatnak. Az ilyen aszályos területeken élő gyermekek száma 160 millióra tehető.

Fotó: shutterstock.com

Több mint 300 millió gyerek éli mindennapjait olyan térségekben, ahol igen magas az árvíz-fenyegetettség, és ahol a lakosság körülbelül fele él kevesebb mint napi 3,10 USD-ből (átszámítva 850-900 HUF). Áradáskor elszennyeződnek a vízkészletek, így egyre inkább számolni kell a betegségek gyors terjedésével, a szegénység elkeserítő mértékű növekedésével.

Tiszta víz nélkül a gyermekeket számos betegség veszélyezteti. Ezek közül legjelentősebb a hasmenés, mely naponta körülbelül 800 gyermek életét követeli. Legfőképp emiatt fontos, hogy biztonságos forrásból juthassanak vízhez, és hogy fejlődjön az alapvető szanitáció, valamint a higiénia.

Fotó: shutterstock.com

 

Növelni kell az igazságos, egyenlő hozzáférést a klímaváltozásnak ellenálló, megújuló vízforrásokhoz, így segíthetünk megvédeni a legsebezhetőbbeket ‒ a gyermekeket ‒ a klímakatasztrófák előszelétől, magától a katasztrófától és annak következményeitől egyaránt.

A víz világnapján indította útjára a #ClimateChain kampányát az UNICEF. Arra kérték az embereket, hogy kitárt karral fotón mutassák meg azt a környezet, amelyet védelmezni szeretnének. A világ minden tájáról beküldött fotókból összeállított virtuális láncot április 22-én, a Föld napján bemutatták az ENSZ-közgyűlésen, a klímaváltozás elleni globális küzdelemről szóló párizsi megállapodás aláírásakor. Ezzel egy időben „a te ígéreted, a mi jövőnk” feliratú pólókat viselő gyermekek alkottak élőláncot a közgyűlés termében, így hívták fel a világ vezetőinek figyelmét arra, hogy a gyermekek érdekeit figyelembe vevő, felelős, jó döntéseket hozzanak.

Forrás: UNICEF-blog