A természet a legjobb tanító – thai diákok nyerték a Stockholm Junior Víz Díjat

Thaiföldi diákok nyerték el a 20. Stockholm Junior Víz Díjat, nyertes projektjük egy olyan víztartó készülék, amely a bromélia növények víztartó képességét használta modellként. A tanulmányuk a bromélia növények természetes vízgyűjtő képességét vizsgálta, ezen belül is kiemelten vizsgálták azokat a formákat, amelyek nemcsak összegyűjtik a nedvességet, hanem szöveteikben meg is tudják tartani az összegyűjtött vizet. Az eszköz kialakítása során modellként a bromélia növényt használták, de gumifákon is tesztelték a készüléket.

A 2016-os Víz Világhéten átadott Stockholm Junior Víz Díj mottója a „Víz a fenntartható fejlődés szolgálatában” volt, a zsűri kiemelte, hogy a nyertes projekt nem pusztán egy kreatív ötlet, hanem hosszú távon a biztonságos vízhozzáférést, a vidéki területek megélhetését is biztosíthatja. A projekt lenyűgöző, mégsem szabad elfelejteni, hogy az elegáns innováció mögött valódi és komplex szakmai megoldás rejlik, amit a győztes lányok az ötlettől a megvalósításig önállóan vittek véghez. A projektet jelenleg is számos farmer teszteli a gyakorlatban, és profitálnak abból, amit a lányok fedeztek fel, hogy hogyan tanulhatunk a természettől.

„Nagyon boldog vagyok, és szerintem minden döntős csapat fantasztikus! Köszönjük mindenkinek a díjat!” – nyilatkozott a csapat nevében Kanjana Komkla. Céljuk, hogy az eszköz segítségével csökkentsék a szegénységet saját közösségeikben.

A Stockholm Junior Víz Díj kiváló lehetőség, hogy a tudományos pálya és a víz ügye iránt nyitott fiatalok kipróbálhassák magukat, és innovatív ötleteiket megoszthassák egymással és a világ vezető vízügyi szakembereivel. Az idei évben 29 ország csapata versenyzett a döntőben.

A húsz éve alapított Stockholm Junior Víz Díj több ezer 15–20 év közötti fiatal számára jelentett motivációt, hogy környezetvédelmi, tudományos, társadalmi vagy technológiai szempontból jelentős projekteket dolgozzon ki. A díj minden évben a stockholmi Víz Világhéten kerül átadásra. A versenyben részt vevő fiatalok életében meghatározó tudományos díj alapításának 20. évfordulóján éltre hívta a döntősök számára kapcsolatteremtési és tudományos fórumként szolgáló Water Tank (Víztartály) kezdeményezést. Az új platform célja, hogy a versenyen döntős fiatal tehetségek bekerüljenek a szakmai életbe. A program lehetőséget nyújt, hogy tapasztalt kutatók mentorként segítsék a fiatalok tudományos pályáját, valamint számos támogató anyagi forrással járult hozzá a program elindításához. A Water Tank program weboldalán megismerkedhetünk az elmúlt évek döntős projektjeivel és a tehetséges fiatal kutatókkal.