A rászorulók ivóvízgondjait megoldó kezdeményezések pályázhatnak a Víz, Levegő, Élelmiszer Díjra

A Víz, Levegő, Élelmiszer Díj (Water Air Food Award) egy dán vezető oktató, Tina Lindgreen 2006-ban indult kezdeményezése. Célja, hogy olyan programokat, projekteket mutasson be, amelyek hatékonyan járulnak hozzá az éhezés és az ivóvízhiány felszámolásához a világ bármely pontján.

A 2015-ös díjazottak azokból az országokból kerültek ki, ahol az ivóvíz szennyezettsége komoly problémát jelent: Nepál, Haiti, Kína. Az 2016. évi benyújtási határidő június 26. A szervezők várják azokat a kiemelkedő projekteket, eredményeket, melyek ivóvizet, tiszta levegőt és élelmiszert biztosítanak a rászorulók számára. Pályázni lehet olyan éppen zajló projekttel, amelynek legalább két évre visszamenően vannak pozitív, kézzelfogható eredményei.

Fontos kiválasztási szempont, hogy a pályázat új vagy jó gyakorlatokat modellezzen a rászoruló területeken, valamint hozzájáruljon a gazdasági-szociális fejlődéshez és a környezet megóvásához is. A bemutatott projekt kínáljon új és jobb lehetőségeket az érintett közösségek tagjainak, legyen benne a továbbfejlődés lehetősége, és mutassa be, hogy más közösségek hogyan tudják alkalmazni. 

A kiválasztott projektek kiemelt szerephez jutnak a „Hozzuk el a világnak” (Bring Them To The World) kampány globális figyelemfelkeltő akciójában. A végső győztest közönségszavazás útján választják ki.