A Financial Times vízügyi csúcstalálkozót tartott Londonban

Október 12-én Londonban tartotta a Financial Times a Vízügyi Fórumát (FT Water Summit), ahová az üzleti, vízügyi, pénzügyi világ több mint 150 szakembere érkezett bolygónk minden tájáról. A rendezvény a Financial Times, a Víz Világtanács (World Water Council) és a Világbank (World Bank) szakmai együttműködésében jött létre. A fórum célja, hogy a vízügyi kockázatok csökkentéséhez kapcsolódó legfrissebb kutatási eredményeket és fejlesztéseket megosszák egymással a résztvevők.  

A csúcstalálkozó elnöke, Pilita Clark, a Financial Times környezetvédelmi tudósítója nyitóbeszédében kiemelte, hogy a fórum megfelelő alkalmat teremtett arra, hogy a Víz Világtanács a többcélú vízügyi infrastruktúrafejlesztés fontosságát helyezze a középpontba.

A konferencián Áder János, Magyarország köztársasági elnöke és a Budapesti Víz Világtalálkozó fővédnöke nyitóbeszédében kiemelte, hogy a vízügyi biztonság területén világszinten messze elmaradunk a beruházásokkal és az infrastrukturális fejlesztésekkel.

A rendezvényen felszólalt Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője is, aki kiemelte, hogy a vízügyi területen jelentkező nehézségeket nem lehet különválasztani a gazdasági, társadalmi, élelmiszer-biztonsági és klímaváltozási folyamatoktól, és fontos, hogy egységként tekintsünk a víz ügyére, és holisztikus megoldást keressünk ezekre a problémákra.  

A csúcstalálkozón elhangzott, hogy a fenntartható fejlődési célok megvalósításához a döntéshozók kiemelt együttműködésére lesz szükség minden szegmensben, a vízügyi és szanitációs célok elérését az egyéni politikai érdekek elé kell helyezni ebben a folyamatban.

Képek forrása: az Financial Times Water Summit honlapja.

Az eredeti cikk angol nyelven elérhető a Víz Világtanács honlapján.