Gyógyító vizek országa

Egész Európában a Kárpát-medence a leggazdagabb termál- és gyógyvizekben. Az itt található gyógyvizek a terápiás területek száma és a hőfok szempontjából egyaránt kiemelkedőek. A konferenciának otthont adó Magyarország tehát a gyógyító vizek országa, balneológiai nagyhatalom.

Természetes vízkincse és évszázados vízkultúrája igazi különlegesség, mely perspektivikus jövőt jelent a térség számára. A fejlesztési lehetőségeken belül a „medical wellness” az egyik legperspektivikusabb szegmens. 

Az ország különleges balneológiai adottságai révén a világ egyik leggazdagabb országa ásvány- és termálvizekben: készletei több száz évre elegendőek, területének 4/5-én található 30 °C-nál melegebb természetes víz, Budapest pedig a világ egyetlen nagyvárosa, ahol 20 gyógyvízzel táplált fürdő működik.

Ez a vízgazdagság a földrajzi fekvésnek, azaz az alacsony medencefekvésnek köszönhető. Annak pedig, hogy az itteni termálvizek jóval melegebbek az átlagosnál, az a geológiai oka, hogy a földkéreg üledékes kőzettömegét és az abba zárt vízkészletet itt a hő sokkal nagyobb mértékben járja át, mint másutt: míg a Föld legtöbb helyén a föld alatti víz hőmérséklete 30 méterenként növekszik 1 °C-kal, itt 20 méterenként.

E tekintetben a világon csak néhány ország kelhet versenyre vele, ami pedig a terápiás diverzitást illeti, Magyarország jó eséllyel pályázhat az elsőségre, hiszen sehol máshol nem található ilyen sokféle betegség kezelésére, illetve megelőzésére alkalmas gyógyvíz területileg ennyire koncentrált módon. A magyar gyógyvizek közül a legismertebbek Budapesten, Harkányban, Hévízen, Bükfürdőn, Zalakaroson, Sárváron, Gyulán, Hajdúszoboszlón, illetve Debrecenben találhatók.