Cserkeszőlő gyógy- és strandfürdő

Cserkeszőlő a Tiszazug kistérségében, a Körös és a Tisza által határolt csodálatos természeti környezetben helyezkedik el, a térség legsikeresebb, legdinamikusabban fejlődő fürdőhelye. A település igazi üdülőfalu, itt található Magyarország legmelegebb és ásványi anyagokban leggazdagabb gyógyvízforrása, mely a leggyorsabban ható gyógyvizek egyike.

A cserkeszőlői gyógyvíz története 1942-ben kezdődött, amikor olaj után kezdtek kutatni, hiába, a fekete arany helyett 92 Celsius-fokos forró víz tört fel a mélyből. Akkoriban ennek nem tulajdonítottak nagy értéket, ezért a kutat lezárták. A helyiek azonban 1948-ban kíváncsiságból újra megnyitották, visszazárni viszont már nem tudták. Mivel a kút olyan termőterület közepén volt, ahol a forró víz kipusztította volna a szőlőt és a gyümölcsfákat, a gazdák árkot kezdtek ásni, hogy elvezessék onnan a vizet. Heteken át folyt ez az embert próbáló munka, mire érdekes felismerésre jutottak az árkokban naphosszat sáros vízben dolgozó munkások. Azok ugyanis, akiknek addig fájt a lábuk, reuma vagy más betegség miatt, hirtelen a fájdalmaik enyhülését tapasztalták. Ekkor vált bizonyossá a víz gyógyító ereje és értéke.

A fürdő fejlesztése már évtizedek óta a község fő stratégiája, ennek köszönhetően nemcsak országos, de nemzetközi viszonylatban is ismertségre tett szert. A strand és gyógyfürdő egész évben nyitva tart, a mellette lévő szállodával és kempinggel együtt. A strandfürdő 8 hektáros területén a forróságban kilenc medence nyújt enyhülést, ilyenkor a ponyvacsúszda, a hullámmedence és a rendszeresen az emberekre több köbméter vizet borító dézsa a legnépszerűbb. Télen és rossz időben pedig 1000 m2 alapterületen működik a komplex, háromszintes fedett létesítmény, ahol óriáscsúszda és sodrófolyosó várja a különleges élmények kedvelőit.

A cserkeszőlői gyógyvíz elsősorban mozgásszervi, krónikus degeneratív gerinc- és ízületi betegségek, valamint csontritkulás, ortopédiai műtétek és balesetek utáni rehabilitáció esetén bír jótékony hatással, de nőgyógyászati betegségek esetén és a meddőség bizonyos formáinál is kiválóan alkalmazható. Inhaláció formájában egyes asztmás eseteknek nyújthat segítséget, valamint orrmelléküreg-gyulladás esetén is jótékony, idegnyugtató hatású. A fürdőben többféle szakorvosi vizsgálat is elérhető várakozási idő nélkül, mint például reumatológia, bőrgyógyászat, ortopédia vagy egyéb fürdőgyógyászati kezelések.

Információ

Cím: Cserkeszőlő, H-5465, Fürdő út 1/a. Telefon: +36-56/568-466

Web: www.cserkeszolofurdo.hu