Az igali gyógyfürdő

Igal egy kedves, külső Somogy határán megbúvó kisváros Magyarország délnyugati régiójában, amely nemcsak kivételes gyógyfürdőjéről ismert, de arról is, hogy itt halad át a híres és kedvelt Szent Márton zarándokút, a Via Sophianae is. Az egész évben üzemelő gyógyfürdő 13 medencével és egy 50 m-es 3 pályás óriáscsúszdával várja a látogatókat.

Az igali fürdő története a múlt század negyvenes éveire vezethető vissza, ekkor kezdődtek ugyanis az első fúrások. Más fürdők történetéhez hasonlóan itt is inkább a fekete aranyra vágytak a kutatók, azonban az olajat sejtő kezdeti feltételezésekkel ellentétben 651 méter mélyből 81 fokos termálvíz tört a felszínre, amely azóta kiemelkedő gyógyhatása miatt már Európában is hírnevet szerzett. 1962. augusztus 20-án elsőként két medencét adtak át, ezeket három évvel később téliesítették is, így a fürdő szolgáltatásait már akkor egész évben igénybe lehetett venni. A későbbiekben a fürdő tovább épült-szépült, egyre több medence és szolgáltatás vált elérhetővé, manapság pedig már évente több mint 120 000 látogatót fogad.

Az igali különleges gyógyvíz alkáli-kloridos és hidrogén-karbonátos hévíz, mely jodidion-tartalmánál fogva a jódos vizek csoportjába sorolható. Magas hőmérséklete és nagy ásványianyag-tartalma intenzív biológiai hatást kelt. Elősegíti a reumás mozgásszervi betegségek, sérülések utáni keringési zavarok – és általában a keringési zavarok –, ízületi bántalmak, krónikus gyulladásos nőgyógyászati bántalmak, továbbá urológiai bajok, elfajult gerincbántalmak gyógyulását, de sok más betegség esetén is kiváló gyógyhatással bír. Ivókúraként is ajánlott. Jelentős bróm- és jódtartalma folytán sebeket, érsipolyos bántalmakat gyógyít, brómtartalma még az álmatlanságot és az ideges nyugtalanságot is kedvezően befolyásolja, fluorittartalma pedig a fogszuvasodás ellen véd. A két fedett és két nyitott termálmedencében különböző hőfokú gyógyvíz található, így mindenki megtalálja számára a legideálisabbat.

Újdonságként 2012 tavaszán került átadásra egy nagyszabású beruházás, amelyben gyermekpancsoló, sodrófolyosóval ellátott élménymedence, kiúszómedence, szaunavilág, pezsgőmedence, és két egyenként 300-300 főt befogadó öltöző is kialakításra került.

Információ

Cím: H-7275 Igal, Rákóczi tér 30. Telefon: +36-82/573-058

Web: www.igal.hu