Régi idők fürdőinek világa

​A víz jótékony hatásait már a magyarok ősei is ismerték, akik nagy gondot fordítottak a tisztálkodásra, s többek között fürdéssel igyekeztek elejét venni a különféle járványoknak. Konsztantinosz Porphürogennétosz a bizánci császár számára írt ceremóniáskönyvében külön megemlíti a magyarok hordozható „csergéit”, azaz bőrkádjait, s hogy a portyázó eleink táboraikban külön vizes sátrakat állítottak fel, melyekben előbb forró kövekre öntött víz gőzében, majd jeges vízben tisztálkodtak, sőt egyesek még csappal ellátott bőrtömlőket, csorgókat is felszereltek maguknak.

Gyógyító vizek országa

Egész Európában a Kárpát-medence a leggazdagabb termál- és gyógyvizekben. Az itt található gyógyvizek a terápiás területek száma és a hőfok szempontjából egyaránt kiemelkedőek. A konferenciának otthont adó Magyarország tehát a gyógyító vizek országa, balneológiai nagyhatalom.

A balneológia reneszánsza

A magyar balneológia a kezdetektől a világ szakmai élvonalában foglal helyet. Az 1891-ben megalakult Magyar Balneológiai Egyesület az ország egyik legrégibb orvosegyesülete volt.

Mikor gyógyító egy víz?

​A közvélekedéssel ellentétben nem minden ásványvíz és termálvíz gyógyvíz. A gyógyító kategória használatát Magyarországon, ahogy a világ legtöbb országában, törvény szabályozza.

A Hévízi-tó, Európa legnagyobb gyógyító tava

Ez a télen-nyáron látogatható csodálatos termáltó nem messze Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavától, páratlan természeti környezetben található. Már az 1700-as években kedvelt gyógyhelynek számított. Különlegesség, hogy a hévízi gyógyászatban alkalmazták először a súlyfürdőt, feltalálója a hévízi szakorvos, idősebb dr. Moll Károly volt.

A nagyatádi termál- és gyógyfürdő

Nagyatádon a parkok és fürdők városában fúrt termálkút vizét több mint száz éve, 1906 óta használják fürdőzésre. Nagyatád szívében, a Széchenyi tér parkjában épült gyógyfürdő messze földről csalogatja ide a látogatókat. A fürdő- és ivókúrára egyaránt alkalmas termálvíz az ország legjobb hatású minősített gyógyvizei közé tartozik. A fürdőparkban lévő szabadtéri medencék, csakúgy, mint a fürdő egésze, minden évszakban várják látogatóikat.

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

A Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő már megérkezéskor impozáns látványt nyújt. Különleges építészeti megoldások, praktikum, mégis lenyűgöző külső és belső összhang fogadja a látogatót, ahol a különleges fürdőélmény és regenerálódás egyedülálló gyógyvízben történik. Sárvár legfontosabb vonzereje kétségtelenül az itt található kétféle gyógyvíz, amely megalapozta a ma látható fürdőkultúrát.

A hódmezővásárhelyi standfürdő és sportuszoda

A vásárhelyi fürdőélet több mint 80 éves hagyományra tekint vissza – a város központjában 1929. július 14-től üzemel fürdő. A hódmezővásárhelyi Török Sándor Strandfürdő és Gyarmati Dezső Sportuszoda nagy kiterjedésű, ligetes, parkos környezetben terül el. Jól megközelíthető helyen, nyugodt környezetben több szabadtéri termálvizes medence kínál enyhülést a reumatológiai panaszokra.

1   2   3  Következő