A Jeli arborétum varázslatos vérkeringése

A Hét-forrás a Kőszegi-hegységben található Jeli Arborétum fáinak gyökerei között ezer érből csorgó, iható vérkeringése. A szomjazó állatok és emberek számára egyaránt enyhülést hozó édesvíz kora tavasztól az ősz végéig szolgálja a természet körforgását. Nevét a hét vezérről elnevezett hét kifolyónyílásáról kapta. A helyiek azt beszélik, aki mind a hét forrás vízéből iszik, annak teljesül egy kívánsága...

A Jakab utca csodája: mocsárból lett paradicsom

A  bicskei Jakab utcában, a tejhűtőház mögötti környéken egy hatalmas mocsár terült el, melyből békakuruttyolás és szúnyogok hada kísérte az arra haladókat. A város összefogásának köszönhetően sikerült hosszú évek alatt a mocsárból kristálytiszta forrást, a nedves-lápos részből gyönyörű parkot létrehozni. A munkálatok korántsem voltak veszélytelenek, ám megérték a kockázatot: a tündéri vizű forrás nyáron is hűs marad, télen pedig még sosem fagyott be, az évek során így bármikor elérhető az itt élő emberek és állatok számára.

Őszi séta a zalaegerszegi Aranyoskút forrásnál

A gyönyörű név kedves, bájos helyet sejtet. S a környék valóban kitűnő kirándulóhely. A forrás vizének nagy szerepe lehetett a közeli város létrejöttében, ahogyan a helyi mezőgazdaság felvirágzásában is.

Téli barangolás a börzsönyi Csurgó forrásnál

A csodás források földje, a Csurgó nevét már 1703 óta őrzi a történelem. A friss, tiszta, ízes, jó minőségű vizekről híres vidéken a Csurgó, a Margit, a Rebics és a Magyarkúti források vize oltja a megfáradt vándorok szomját a mai napig.

Kalandozás Kercaszomor Kiskutainál

Az Őrségi Nemzeti Parkon keresztül Magyarszombatfa vezető gyönyörű sétaúton haladva megcsodálhatóak a terület helyiek által Kiskutaknak nevezett forrásai. Itt ered a Haricsai forrás, ahol régen az erdei, mezei munkások és a messze földre tartók oltották szomjukat. Ma csodás kirándulóhely, Magyarország egyik legszebb természetvédelmi területén.

Előző  1   2