Margitsziget, a fürdősziget

A Margitsziget lenyűgöző szépsége miatt a kezdetektől fogva uralkodók kedvelt tartózkodási helye volt. Parkosítása 1790-ben Magyarország nádora, Sándor Lipót főherceg kezdeményezésére indult, amit halála után öccse, a Magyarországon hatalmas népszerűségnek örvendő József nádor folytatott.

József nádor 1796-tól egészen 1847-es haláláig nagyon sokat tett az ország gazdasági és kulturális felemelkedéséért, Pest-Buda fejlesztéséért, a Margitszigetet pedig különös gondoskodással kezelte. Első felesége, Alexandra Pavlovna nagyhercegnő számára is a szigeten rendezett be nyaralót.

Arra, hogy a sziget kiváló fürdők helyszíne lehetne, csak később derült fény. A Margitsziget különleges elhelyezkedését felismerte József nádor fia, József Károly Lajos főherceg is, és aktívan támogatta a sziget kiépítését, így 1866 végén Zsigmondy Vilmos bányamérnök – aki a hazai artézi vizek és gyógyforrások kiváló kutatója volt – a nyugati partnál artézi kút fúrásába kezdett. Nem sokkal később, 1867 májusában munkáját hatalmas siker koronázta, amikor csaknem 1200 méter mélységből 43 fokos gyógyvíz tört fel. Erre a felfedezésre alapozva született meg a sziget teljes fürdőteleppé alakításának nagyszabású terve, amelyet 1868-ban a neoreneszánsz építészet magyar mestere, Ybl Miklós készített el.  

1873-ra felépült az elegáns Nagyszálló, a Kisszálló és a Nagyvendéglő, valamint a kapcsolódó melléképületek és több villa is. Ekkor alakították ki a vízesést is, sziklák segítségével. Az akkoriban még három különálló szigetből (a Festő-, a Fürdő-, valamint a Nyulak szigetéből) álló Margitszigetet egyesítették, hogy európai hírű fürdőhely alakulhasson ki.

A sziget fejlődése azóta is töretlen, ami pedig igazán impozánssá teszi, hogy egy pár közcélú, kikapcsolódást szolgáló épületen kívül más nem található a szigeten. A Margitsziget a mai napig megmaradt a főváros hatalmas, lenyűgöző atmoszférájú parkjának, amelyet középkori szakrális emlékek, sétányok és kisebb tavak tesznek még különlegesebbé. Ma a sziget látványosságai közé tartoznak a zenélő kutak, a víztorony, a Palatinus strandfürdő és a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda.