Ásványvízgyűjtemények Magyarországon

Magyarországon nagy hagyományai vannak az ásványvízkultúrának. A múlt tárgyi és technológiai örökségét számos gyűjtemény őrzi. Ezek közül két különleges helyre hívjuk fel a figyelmet. Egyikük nemcsak Közép-Európában, de a világon is a leggazdagabb.

Magyarországon két helyen gyűjtöttek össze nagyobb darabszámban ásványvizeket. A régebbi a parádi gyűjtemény (Parád, Kossuth utca 221.), amely szombaton, illetve vasárnap 10–14 óráig látogatható, de bejelentkezésre máskor is bemutatják. Az itteni mintegy 350 darabos kollekció alapját a magyarországi palackozott ásványvizek adják, de jelentős a 25 országból származó külföldi összeállítás is. Utóbbi érdekessége, hogy a helyi kórház hálás betegei juttatták el a kiállított ásványvizeket a gyűjtemény részére. Az 1987-től létező múzeumban a Parádfürdőre vonatkozó dokumentumok, képeslapok, újságcikkek is láthatóak.

A világ legnagyobb, 3000-féle vizet tartalmazó ásványvízgyűjteménye az Aquaprofit Zrt. privát gyűjteménye, amely a cég budapesti központjában tekinthető meg. A kollekció az ásvány- és gyógyvizek országonkénti és cégenkénti csoportosításában – az ISO-tanúsításnak megfelelő rendszerezéssel – látható. A beérkezett vizek adatait, vízanalíziseit feldolgozzák, és számítógépes nyilvántartásba veszik. A vállalkozás weboldalán egyébként – www.aquaprofit.com – működik egy egyedülálló ásványvízkereső program, melyen a világ internetes megjelenéssel rendelkező palackozó cégei közül csaknem valamennyi megtalálható.