Az ásvány- és gyógyvizek főbb típusai

Az ásvány- és gyógyvizeket kémiai tulajdonságaik alapján többféle csoportra lehet osztani, gyógyászati előnyeik is különbözőek lehetnek. Az alábbiakban ezekbe a csoportokba nyújtunk rövid bepillantást, felsorolva a különböző fajták legfontosabb tulajdonságait és forrásait, valamint a címkéken található feliratokhoz is útmutatót nyújtunk.

Magyarország ásványvizei

Ha természetes eredetű ásványvizekről beszélünk, túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyarországi természeti adottságok világviszonylatban is kiemelkedőek. Mindezen adottságok alapja a földtani felépítés, Magyarország geológiai környezete.

Az agyagtól az üvegig

Az emberiség az ókortól törekedett az élelmiszereket, így a vízféleségeket is oly módon tárolni, hogy azok minőségromlás és bomlás nélkül minél tovább fogyaszthatók legyenek. A jó csomagolás még a tárolást, szállítást is megkönnyítette. Íme néhány jó példa a régmúltból…

Hogyan bánjunk az ásványvízzel?

Mint minden ital, a víz fogyasztásának is vannak tálalási, élettani, sőt protokolláris és divatszempontjai. Ezeket az egészségtudatos embernek épp úgy hasznos lehet tudnia, mint egy gourmand-nak.

Ásványvízgyűjtemények Magyarországon

Magyarországon nagy hagyományai vannak az ásványvízkultúrának. A múlt tárgyi és technológiai örökségét számos gyűjtemény őrzi. Ezek közül két különleges helyre hívjuk fel a figyelmet. Egyikük nemcsak Közép-Európában, de a világon is a leggazdagabb.